Na hlavný obsah

Špekulácie o zmenách v rezortoch označil Ľ. Blaha za hoaxy. O peniaze z Bruselu vraj neprídeme

KDH pošle eurokomisii vlastný list.

Špekulácie o zmenách v rezortoch označil Ľ. Blaha za hoaxy. O peniaze z Bruselu vraj neprídeme
Poslanci Jozef Hajko (KDH) a Ľuboš Blaha (Smer-SD). Foto: RTVS

Medializované informácie o možných výmenách na ministerských postoch sú hoaxy. Povedal to poslanec a podpredseda Národnej rady SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Údajnú nespokojnosť koalície so šéfkou rezortu zdravotníctva Zuzanou Dolinkovou (Hlas-SD) komentovať nechcel.

Potvrdil sobotňajšie (13. 4.) slová premiéra Roberta Fica (Smer-SD), že pre stabilitu koalície by bolo najlepšie, aby sa šéf národniarov Andrej Danko stal predsedom parlamentu. Rešpektuje však koaličnú dohodu, ktorá vzišla z parlamentných volieb, a necháva to na dohode SNS a Hlasu-SD.

„To, samozrejme, predpokladá istú veľkorysosť zo strany Hlasu. Toto je diskusia medzi Hlasom a SNS, Smer je tu neutrálnou stranou,“ uviedol Blaha. Nezabudol však pripomenúť aj veľkorysosť Smeru po parlamentných voľbách, keď Hlas dostal rovnaký počet ministerstiev ako Smer, napriek tomu, že získali podstatne menej hlasov.

Poslanec Jozef Hajko (KDH), ktorý bol tiež súčasťou diskusie, vidí za snahou dostať Danka na post predsedu NR SR za Ficovo taktizovanie aj v súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu. Rastúce ambície lídra SNS považuje za znepokojujúce. Hajko tvrdí, že Fico „rozohral hry“, ktoré majú odlákať pozornosť od ťažkých rozhodnutí.

„Predpokladali sme, že nový šéf NR SR bude z Hlasu. Očakávame, aby sa nový predseda parlamentu skutočne ujal svojej funkcie a riadil parlament tak, aby riadnym spôsobom schvaľoval zákony,“ uviedol Hajko.

Podľa Blahu sa o novom predsedovi parlamentu pravdepodobne rozhodne práve až po júnových eurovoľbách. Túto tému neoznačil za kľúčovú pre najbližšie obdobie.

Ohrozenie eurofondov

Slovensko podľa poslanca Smeru nepríde o peniaze z plánu obnovy ani eurofondy. Reagoval tak na list od Európskej komisie, v ktorom žiada exekutívny orgán EÚ záruky slovenskej vlády, že po zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) bude mať kto dohliadať na transparentné čerpanie peňazí z Bruselu.

Tvrdí, že ide len o technické otázky, ktoré budú plne zodpovedané zo strany generálnej prokuratúry aj ministerstva spravodlivosti.

Blaha opozíciu opäť obvinil, že chodí lobovať do Bruselu za to, aby Slovensku stopli vyplácanie eurofondov. „Priamo lobujú, my máme svoje informácie, aby nám zobrali peniaze z plánu obnovy. To chodí (Michal) Šimečka a vymetá Brusel. My máme svoje informácie, tak my to považujeme za judášstvo,“ povedal.

Podľa Hajka pripravuje KDH list pre eurokomisiu, v ktorom ju chce uistiť, že aj po zrušení ÚŠP je Slovensko stále spôsobilé ustrážiť peniaze z EÚ.

„Pripravujeme list, ktorý pôjde do Európskej komisie, kde napíšeme, že KDH vníma situáciu na Slovensku tak, že máme aj po zrušení špeciálnej prokuratúry spôsobilosť, aby sme ustriehli európske peniaze,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko