Na hlavný obsah

T. Taraba: Danko by neodmietol post šéfa NR SR, o zem sa však hádzať nebude

PS by podľa Dubéciho za Danka nezahlasovalo.

T. Taraba: Danko by neodmietol post šéfa NR SR, o zem sa však hádzať nebude
Podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS) a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS). Foto: TASR/Jakub Kotian

Vláda sa rekonštruovať nebude – ministerské posty sú jasne rozdelené. Vyhlásil to vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) v televízii TA3. Vie si predstaviť šéfa SNS Andreja Danka na poste predsedu parlamentu, je to však podľa neho na rozhodnutí strany strany Hlas-SD.

„Je to na rozhodnutí strany Hlas. Realita je, že Peter Pellegrini išiel do prezidentských volieb nie ako kandidát koalície. My máme za to, že na konci kampaň bola o tom, že Pellegrini je kandidát koalície, sme sa zaňho postavili,“ vyhlásil Taraba.

„Ale my sme sa zaňho nepostavili preto, lebo sme mali nejaké stranícke dohody. Je to na teoretickej rovine, že ak to zohľadnia, tak my sa nebudeme brániť tomu, ak by SNS mala nárok na predsedu parlamentu,“ dodal.

„Môžeme sa o tom baviť, Danko to neodmietne,“ poznamenal Taraba. Podľa neho však nehrozí, že by sa na tom koalícia rozpadla, nikto nebude nikoho vydierať. „Andrej Danko sa o zem hádzať nebude,“ doplnil. Témou koaličnej rady to podľa neho ešte nebolo.

Predseda poslaneckého klubu Progresívneho Slovenska Martin Dubéci si nevie predstaviť, že by bol Danko šéfom parlamentu.

„Je to nečitateľná situácia, je to niečo, čo aj vidíme v NR SR v posledných mesiacoch, že vzťahy nie sú dobré. Možno to nevidno až tak na povrchu, ale napätie tam je a bude to pokračovať,“ reagoval Dubéci.

Podľa neho fakt, že o novom šéfovi parlamentu sa nemá rozhodovať v najbližších týždňoch, hovorí veľa o stave riadenia tohto štátu. Zároveň si v PS nevedia predstaviť, že za Danka v parlamente zahlasovali.

Pozrite si blok z relácie Správy :24:

Eurovoľby a zákon o RTVS

Dubéci sa nevyhol ani kritike vedenia štátu, koalícia by podľa neho mala konečne riešiť reálne problémy štátu. Taraba odkázal, že práve na najbližšej schôdzi parlamentu majú prijímať kľúčové zákony vo viacerých oblastiach.

Obaja sa zhodli na tom, že jednou z výziev najbližšieho obdobia budú aj voľby do Európskeho parlamentu. V prípade úspechu v eurovoľbách neplánuje Taraba odísť, zostane vo vláde, lebo chce dokončiť veci na Slovensku.

Rozchádzajú sa v názoroch na RTVS. Dubéci podotkol, že je to vyvážená verejnoprávna televízia, ktorá prekáža SNS, Taraba s tým nesúhlasí.

Hovorí, že nový zákon sa finalizuje, rokoval o ňom s ministrom školstva Tomášom Druckerom (Hlas-SD), ktorý odprezentoval racionálne pripomienky. Návrh zákona bude podľa neho v súlade s európskymi zákonmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko