Na hlavný obsah

K. Farkašovský zo SNS pripustil zmeny v návrhu zákona o zrušení RTVS. Inštitúcia by nemusela zaniknúť, v hre je aj novela

"Ešte sa uvidí, ktorá verzia to bude," povedal Farkašovský.

K. Farkašovský zo SNS pripustil zmeny v návrhu zákona o zrušení RTVS. Inštitúcia by nemusela zaniknúť, v hre je aj novela
Na snímke poslanec NR SR Karol Farkašovský (SNS). Foto: RTVS

Poslanec Národnej rady (NR) SR Karol Farkašovský (SNS) v relácii RTVS Z prvej ruky pripustil, že z návrhu Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STaR) by mohla byť napokon aj novela Zákona o Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS), čo by znamenalo, že RTVS v takomto prípade nezanikne.

„Ešte sa uvidí, ktorá verzia to bude. Podlieha to určitému prerokovaniu na koaličnej rade a následne na ďalších stupňoch. Proces je zložitý,“ povedal Farkašovský.

Ministerstvo kultúry SR ešte v marci predstavilo návrh Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase, ktorým by vo verejnoprávnom médiu došlo k zásadným zmenám.

Podľa pôvodného návrhu zákona by napríklad mala riaditeľa inštitúcie voliť sedemčlenná rada zložená z troch nominantov ministra a štyroch zvolených v parlamente. Vzniknúť by mala aj programová rada, ktorej väčšinu volí Národná rada SR. Opätovne by sa zaviedol inštitút zmluvy so štátom.

Tieto kroky však narazili na odpor časti odbornej aj laickej verejnosti, ktorá upozorňuje, že vláda by politicky ovládla verejnoprávnu inštitúciu. Vládny zákon doteraz predložený nebol, nakoľko ministerstvo pracuje na jeho úpravách.

Možno bude akceptovaná pripomienka v súvislosti s programovou radou

Poslanec Karol Farkašovský tiež povedal, že niektoré pripomienky od odborníkov už zapracovali. „Napríklad ide o odvolanie generálneho riaditeľa bez udania dôvodu a možno bude akceptovaná aj pripomienka v súvislosti s programovou radou,“ povedal.

Práve programová rada je orgánom, ktorý niektorí kritici nazývajú cenzorským orgánom. Farkašovský to odmieta. „Pôvodne mala kontrolovať program tak, aby sa dodržal verejnoprávny formát média,“ vyhlásil.

Poslankyňa NR SR Zora Jaurová (PS) uviedla, že novela Zákona o RTVS by bola korektnejšia ako to, že „bez udania dôvodu chcú rušiť fungujúcu inštitúciu a zriadiť novú“.

„Stále nerozumiem tomu, čo je cieľom zmien. RTVS má úplne iné problémy, najmä financovanie. Ja by som čakala, že ak chce vládna koalícia riešiť skutočné problémy RTVS, tak nezačne tým, že bude odvolávať riaditeľa bez udania dôvodu, ale začne financovaním inštitúcie,“ povedala Jaurová.

Pozrite si záznam relácie RTVS Z prvej ruky, v ktorej diskutovali Karol Farkašovský (SNS) a Zora Jaurová (PS):

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko