Na hlavný obsah

T. Taraba kritizoval RTVS za článok o Z. Fialovej, herečka sa stala terčom slovných útokov. Minister v reakcii hovorí o kresťanstve

Slovenská herečka sa preň stala terčom útokov.

T. Taraba kritizoval RTVS za článok o Z. Fialovej, herečka sa stala terčom slovných útokov. Minister v reakcii hovorí o kresťanstve
Na snímke Tomáš Taraba. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Inštitút ľudských práv podal trestné oznámenie na ministra životného prostredia. Reagoval tak na zverejnený status Tomáša Tarabu, ktorý spustil vlnu slovných útokov na adresu Zuzany Fialovej. Minister v statuse kritizuje web RTVS za to, že namiesto príbehu o sviatkoch predložil príbeh o známej herečke.

Minister životného prostredia na Veľkonočnú nedeľu kritizoval, že verejnoprávna RTVS namiesto príbehu o najväčších kresťanských sviatkoch ponúka divákom príbeh o herečke Zuzane Fialovej.

„Táto arogancia k našej kultúre je presne to, o čom som hovoril, že RTVS pod vedením súčasného vedenia je bezduchý brak odtrhnutý od slovenskej reality, ktorý si nezaslúži ani cent z daní ľudí,“ vyhlásil minister životného prostredia Tomáš Taraba na sociálnej sieti.

„Kritizovaný článok bol na webe RTVS publikovaný 27. marca ako promo relácie Hit roka, ktorá bežala vo štvrtok v premiére a v sobotu v repríze. RTVS v rozhlasovom aj televíznom vysielaní reflektovala náboženský charakter veľkonočných sviatkov. V piatok, okrem iného, sme odvysielali biblický príbeh Syn Boží a v nedeľu priamy prenos z Vatikánu aj s pápežom Františkom a požehnaním mestu a svetu Urbi et Orbi,“ priblížil Peter Földváry poverený riadením Sekcie online služieb RTVS.

Statusu ministra životného prostredia sa v Správach RTVS venovala redaktorka Katarína Wildová:

Zuzana Fialová ako terč útokov

Po zverejnení ministrovho statusu sa herečka Zuzana Fialová stala terčom slovných útokov na sociálnych sieťach. Takmer okamžite jej vyjadrila podporu prezidentka Zuzana Čaputová, spolu so zástupkyňami platformy SME TU proti násiliu na dievčatách a ženách vo všetkých jeho podobách.

„Ponižujúce komentáre spôsobujú bolesť aj opodstatnené obavy o bezpečnosť. Na takéto konanie neexistuje ospravedlnenie a dôrazne ho odsudzujeme!“ reagovala prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

Herečke vyjadrilo podporu aj Slovenské národné divadlo. Inštitút pre ľudské práva podal na ministra trestné oznámenie na generálnu prokuratúru.

„Identifikovali sme tam viacero skutkových podstát. Prvý je osobný útok, druhý je krivé obvinenie voči RTVS a nepochopenie jej verejnoprávnosti a šírenia dezinformácií. Zároveň je tam tretí aspekt, tento je náboženský, teda šírenie náboženskej neznášanlivosti, vyvolávanie umelých konfliktov medzi kresťanmi a ateistami a zároveň aj zneužívanie postavenia, ktoré má ako člen vlády,“ opísal výkonný riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Wisenbacher.

Inštitút ministra vyzval, aby odstúpil z funkcie. Oslovili sme aj Tomáša Tarabu. Priamo na naše otázky neodpovedal. Odkázal nás na video, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. Argumentuje v ňom slobodou prejavu.

„Ak budete verní svojim tradíciám, kresťanstvu, budú vám chcieť zavrieť ústa, budú na vás podávať trestné oznámenia. Ja som na Zuzanu Fialovú nepovedal nič iné, len to, že si myslím, že RTVS by počas Veľkej noci mala väčší priestor venovať kresťanským sviatkom ako Zuzane Fialovej,“ uviedol na sociálnej sieti Tomáš Taraba.

Nie je to prvýkrát, čo status Tomáša Tarabu spustil nenávistné komentáre voči inej osobe. Ešte v roku 2021 ako nezaradený poslanec zverejnil fotografiu vtedy 17-ročnej dcéry prezidentky Zuzany Čaputovej s komentárom – Na Slovensku máme novú topmodelku. Príspevkom sa zaoberala aj polícia, ktorá ho označila za príklad šikany na internete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko