Na hlavný obsah

Veľkonočné tradície na Slovensku stále žijú, výnimkou nie sú ani mestá. Takto zachytili sviatočný pondelok štáby RTVS

Folkloristi sa postarali o tradičnú veľkonočnú polievačku.

Veľkonočné tradície na Slovensku stále žijú, výnimkou nie sú ani mestá. Takto zachytili sviatočný pondelok štáby RTVS
Folkloristi dodržiavajú veľkonočné tradície. Foto: RTVS

Na Slovensku sa od skorého rána šibalo aj oblievalo. Veľkonočné tradície si zachovávajú obyvatelia nielen na dedinách, ale aj v mestách. Ako to vyzeralo v regiónoch, zisťovali naše štáby.

V obci Strelníky na Horehroní prežíva tradičná veľkonočná oblievačka aj vďaka miestnym folkloristom. „Dnešný deň je predovšetkým o dievčatách, pretože pre nich chceme, aby boli šťastné, zdravé a aby s nami ešte dlho boli v našich folklórnych telesách,“ povedal člen folklórneho súboru Bystrina.

Na veľkonočné zvyky sa boli pozrieť v Správach RTVS redaktori Jozef Kubánek, Dominik Veľas a Ondrej Behún:

Veľkonočnú oblievačku dodržiavajú aj na Liptove. Partia mladých kúpačov z Hubovej žije folklórom. „Tradíciu veľkonočnej kúpačky sa snažíme dodržiavať s chalanmi a partiou už od roku 2017. Každý rok sa nám, okrem coronového obdobia, podarilo dať dokopy, aby boli naše ženy krásne a zdravé,“ priblížil Peter Rapoš z Mladí z Hubovej.

Pre dievčatá mali pripravenú vyzdobenú vaňu a sviežu vodu z potoka. „Mne sa veľmi páči, že tieto tradície a zvyky sa u nás na dedine dodržiavajú, aby sme boli krásne a zdravé počas celého roka,“ reagovala Antónia Cuperová z Mladí z Hubovej.

Veľkonočné tradície udržiavajú aj v Košiciach. Od skorého rána sa oblievalo aj na sídliskách. „Tradície nepatria len na dedinu, rozhodne patria aj do mesta, lebo každý z nás má tradície v sebe. To, čo nám tu nechali naši predkovia, musíme a mali by sme zachovávať,“ zhodnotil člen folklórneho súboru Hornád Patrik Seliga.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko