Na hlavný obsah

Ukrajinci podnikli útoky na osem ruských oblastí. Drony zasiahli elektrické stanice a sklad paliva

Ruská protivzdušná obrana zostrelila 50 dronov.

Ukrajinci podnikli útoky na osem ruských oblastí. Drony zasiahli elektrické stanice a sklad paliva
Ilustračná snímka protivzdušnej obrany pri ničení dronu. Foto: TASR/AP

Pri ukrajinských dronových útokoch a ostreľovaní zahynuli v západoruskej Belgorodskej oblasti traja ľudia, vrátane tehotnej ženy.

Podľa ruskojazyčnej služby stanice BBC to v sobotu (20. 4.) uviedol gubernátor oblasti Vjačeslav Gladkov.

Ukrajina oznámila, že pri ruských útokoch na obytné domy v meste Vovčansk na severovýchode krajiny prišli o život dvaja ľudia a dvaja utrpeli zranenia.

Zdroj z ukrajinskej rozviedky agentúre Reuters povedal, že Ukrajina v noci na sobotu vykonala rozsiahly dronový útok na ruské ciele, pričom terčom boli energetické zariadenia podporujúce vojenskú priemyselnú výrobu. Zasiahnuté boli podľa neho najmenej tri elektrické rozvodne a sklad paliva.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že protivzdušná obrana zostrelila v noci nad ruským územím 50 dronov, najväčší počet 26 ich bol práve nad Belgorodskou oblasťou. Ministerstvo zároveň potvrdilo, že v niektorých oblastiach boli zničené energetické zariadenia.

V Smolenskej oblasti sa podľa ruských úradov stal terčom útoku ukrajinských dronov palivový a energetický komplex.

„Protivzdušná obrana drony zostrelila, ale následkom padajúcich trosiek došlo k požiaru nádrží obsahujúcich palivo a mazivá,“ uviedol na sieti Telegram gubernátor oblasti Vasilij Anochin.

Explózia nastala v mieste elektrickej rozvodne

BBC tiež upozorňuje na hlásenie gubernátora Kalužskej oblasti, podľa ktorého bola výbuchom dronu ľahko poškodená energetická infraštruktúra. Explózia nastala v mieste elektrickej rozvodne, informoval gubernátor Vladislav Šapša.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že v noci na dnes boli desiatimi dronmi napadnuté aj Brianská oblasť, ôsmimi dronmi Kurská oblasť, ďalšie drony boli zostrelené nad Tulskou, Riazanskou a Moskovskou oblasťou.

V dôsledku dronového útoku začal horieť dom

V obci Poroz v Belgorodskej oblasti začal v dôsledku dronového útoku horieť dom, v ktorom prišli o život dvaja civilisti, muž a žena.

„Po zhodení výbušných zariadení úplne vyhorel súkromný obytný dom a stodola a ďalší dom bol vážne poškodený,“ napísal na Telegrame gubernátor Gladkov.

Neskôr Gladkov oznámil ďalšie úmrtie a troch zranených v dedine Novaja Tavolžanka, ktoré podľa neho spôsobilo ukrajinské ostreľovanie. „Tehotná žena, ktorá išla po ulici, utrpela vážne zranenia. Bola prevezená do nemocnice, kde zomrela,“ uviedol Gladkov.

Na ukrajinskej strane sa terčom ruského útoku stalo podľa miestnych úradov mesto Vovčansk, kde bola zasiahnutá deväťposchodová obytná budova. Pri údere boli zranení muž a žena. Ostreľovanie mesta si tiež vyžiadalo dve obete – o život prišli muži vo veku 50 a 84 rokov.

Šéf správy ukrajinskej Charkovskej oblasti Oleh Synehubov na sociálnych sieťach zdieľal fotografiu, na ktorej je vidieť hromada trosiek pri zrútenej časti niekoľkoposchodového obytného bloku.

Ukrajinské vzdušné sily oznámili, že v noci na dnes Rusko vypálilo na Ukrajinu najmenej sedem balistických a riadených striel, z ktorých sa dve podarilo zneškodniť.

Ukrajina, ktorá už viac ako dva roky čelí ruskej agresii, v posledných týždňoch zintenzívnila svoje útoky na Rusko a zamerala sa najmä na energetickú infraštruktúru. Kyjev sľúbil, že v odvete za rozsiahle ruské bombardovanie ukrajinského územia prenesie boje na ruské územie, napísala agentúra AFP.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet