Na hlavný obsah

USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN

Nezávislý štát by mal podľa nich vzniknúť na základe rokovaní.

USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN
Snímka zo zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku. Foto: TASR/AP

Spojené štáty vo štvrtok (18. 4.) svojím vetom v Bezpečnostnej rade zablokovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN, informovala agentúra Reuters. USA uviedli, že nezávislý palestínsky štát by mal vzniknúť na základe priamych rokovaní medzi Izraelom a Palestínskou samosprávou, nie prostredníctvom OSN.

Británia a Švajčiarsko sa zdržali hlasovania a zvyšných dvanásť členov Bezpečnostnej rady (BR) návrh podporilo.

Americké veto sa týkalo návrhu rezolúcie, v ktorej sa 193-člennému Valnému zhromaždeniu odporúčalo „prijať štát Palestína za člena OSN“. Palestínska samospráva odsúdila americké veto.

Štatút pozorovateľa

Palestínčania majú od roku 2012 na základe rozhodnutia Valného zhromaždenia štatút pozorovateľa v OSN. Plnoprávne členstvo si však vyžaduje súhlas Bezpečnostnej rady a dvoch tretín Valného zhromaždenia. Palestína sa o plné členstvo usilovala už v roku 2011, ale tiež nezískala podporu v BR OSN.

Žiadosť Palestíny o plné členstvo v OSN prichádza šesť mesiacov po začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy a v čase, keď Izrael rozširuje osady na okupovanom Západnom brehu Jordánu.

Palestínčania nespĺňajú kritériá

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok na zasadnutí BR OSN povedal, že súčasná eskalácia konfliktu znamená, že je ešte dôležitejšie podporovať úsilie o „dosiahnutie trvalého mieru medzi Izraelom a plne nezávislým, životaschopným a suverénnym palestínskym štátom“.

Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan naopak uviedol, že Palestínčania nespĺňajú kritériá na to, aby sa stali plnoprávnymi členmi OSN, medzi ktoré patrí trvalé obyvateľstvo, vymedzené územie, vláda a schopnosť nadviazať vzťahy s inými štátmi.

Položil otázku, ktorý palestínsky subjekt by BR v prípade kladného stanoviska podporila a či by to bol Hamas. Povedal tiež, že prijatie Palestínčanov do OSN ako plnoprávneho člena by ohrozilo akékoľvek budúce rokovania.

BR OSN dlhodobo podporuje myšlienku dvoch štátov žijúcich vedľa seba v rámci bezpečných a uznaných hraníc.

Chcú vlastný štát

Palestínčania chcú vlastný štát na Západnom brehu Jordánu, v Pásme Gazy a vo východnom Jeruzaleme, teda na územiach, ktoré Izrael zabral vo vojne v roku 1967.

Izrael sa z Pásma Gazy stiahol v roku 2005 a teraz ho ovláda radikálne palestínske hnutie Hamas, proti ktorému Izrael v súčasnosti vedie vojnu. Tú vyvolal teroristický útok Hamasu na Izrael 7. októbra. Izrael anektoval východný Jeruzalem a okupuje Západný breh Jordánu.

Palestínska samospráva na čele s prezidentom Mahmúdom Abbásom má na Západnom brehu obmedzenú samosprávu. Hamas odstavil Palestínsku samosprávu od moci v Pásme Gazy v roku 2007.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet