Na hlavný obsah

V masovom hrobe v areáli nemocnice objavili najmenej 50 tiel Palestínčanov, oznámili to úrady v Pásme Gazy

Ofenzíva v Pásme Gazy má najmenej 34.097 obetí.

V masovom hrobe v areáli nemocnice objavili najmenej 50 tiel Palestínčanov, oznámili to úrady v Pásme Gazy
Palestínčania vynášajú mŕtve telo z trosiek budovy po izraelskom útoku. Foto: TASR/AP

Izraelská ofenzíva v Pásme Gazy, ktorá je odvetou za útok hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra, si doteraz vyžiadala najmenej 34.097 mŕtvych a 76.980 zranených z radov Palestínčanov. Informovali o tom v nedeľu (21. 4.) podľa Reuters miestne úrady ovládané Hamásom.

Podľa nich bolo 48 Palestínčanov zabitých len za posledných 24 hodín. Agentúra AP informovala, že 22 ľudí vrátane 18 detí v noci zo soboty na nedeľu zahynulo pri izraelskom ostreľovaní mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, kde v nedeľu rovnako pri izraelských úderoch zomrelo deväť ľudí vrátane šiestich detí.

Palestínsky úrad civilnej obrany v Pásme Gazy podľa agentúry AFP oznámil, že jeho pracovníci vyzdvihli z masového hrobu v areáli nemocnice Násir v meste Chán Júnis telá najmenej 50 Palestínčanov.

Exhumačné práce

Niektoré exhumované telá boli podľa tohto zdroja „vyzlečené, čo dokazuje, že tieto osoby boli po zatknutí mučené a vystavené zlému zaobchádzaniu zo strany okupačnej armády“. Exhumačné práce potvrdil aj fotograf AFP.

Izraelská armáda na otázku agentúry uviedla, že tieto tvrdenia preveruje. Armáda svojich vojakov z Chán Júnisu na juhu pásma stiahla 7. apríla po tom, čo v tejto nemocnici, jednej z najväčších v Pásme Gazy, vykonali podľa jej tvrdenia „precíznu a obmedzenú operáciu“.

Izraelská armáda medzitým pokračuje aj v raziách na okupovanom Západnom brehu Jordánu, kde zatýka islamistických radikálov. Pri jej zásahoch taktiež zomierajú aj civilisti.

AFP v nedeľu informovala, že vojaci v nedeľu zastrelili dvoch mladých Palestínčanov vo veku 18 a 19 rokov neďaleko Hebronu. Armáda uviedla, že mladíci sa snažili vojakov napadnúť. Už v piatok a v sobotu zabila izraelská armáda na Západnom brehu pri razii v utečeneckom tábore Nur Šams 14 Palestínčanov.

Stovky obetí izraelských razií

Podľa údajov Úradu pre koordináciu humanitárnych záležitostí OSN (OCHA) zo začiatku apríla zomrelo pri raziách na Západnom brehu od 7. októbra najmenej 428 Palestínčanov vrátane 110 maloletých.

Deväť Palestínčanov tam v tomto období zabili židovskí osadníci a štyria Palestínčania zomreli na tomto okupovanom palestínskom území pri vlastných útokoch na Izraelčanov.

Izrael už mnoho týždňov plánuje pozemnú operáciu v Rafahu, kde sa v núdzových podmienkach tiesni okolo 1,4 milióna Palestínčanov, ktorí tam od októbra ušli pred bojmi v ostatných častiach Pásma Gazy.

Vojenská pomoc USA

Spojené štáty Izrael od tejto operácie odrádzajú, v sobotu však americká Snemovňa reprezentantov schválila miliardy dolárov na ďalšiu vojenskú pomoc Izraelu. USA pošlú Izraelu 26,4 miliardy dolárov, z toho zhruba tretina má ísť na humanitárnu pomoc do Pásma Gazy.

Viaceré krajiny, vrátane USA, aj úrady OSN dlhodobo kritizujú Izrael za nedostatočnú pomoc palestínskym civilistom. V Gaze státisíce ľudí hladujú a desiatky detí tam už podľa úradov OSN v posledných týždňoch zomreli kvôli podvýžive.

Americká vláda kvôli zhoršujúcej sa humanitárnej kríze v Gaze v uplynulých týždňoch kritizovala Izrael a tlačila na jeho vládu, aby pozemnú operáciu v Rafahu neotvárala, kým nezabezpečí evakuáciu všetkých civilistov do bezpečia. Niektoré americké médiá v marci s odvolaním sa na svoje zdroje písali, že Washington zvažuje, že by Izraelu zakázal pri ofenzíve v Rafahu používať americké zbrane.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet