Na hlavný obsah

V okresoch východného Slovenska sa rozmohli pytliaci. Ich pasce mrzačia chránené dravce

Rozmiestnenie pascí v prírode je trestným činom.

V okresoch východného Slovenska sa rozmohli pytliaci. Ich pasce mrzačia chránené dravce
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Zemplíne pytliaci rozmiestnili na poli pasce. Chytili sa do nich a zároveň poranili chránené druhy dravcov. Ide o orly kráľovské a orliaka morského. Ich spoločenská hodnota je v desiatkach tisíc eur, prípad už rieši enviropolícia.

Ochranári opäť našli v okresoch Trebišov a Michalovce zranené druhy dravcov. „Tento problém evidujeme od roku 2022. Zistili sme to pri sčítaní, resp. kontrole hniezdnych lokalít orla kráľovského a tento rok boli znova potvrdené zmrzačené dravce,“ informoval zoológ Martin Danilák.

Podľa enviropolície poranenia chráneným dravcom spôsobili takzvané čeľusťové pasce. Tie môžu spôsobiť amputáciu alebo poranenie nohy vtákom, ktoré láka mäsitá návnada ukladaná do pascí.

„Najhoršie na tom je, že tie železá sa dajú normálne kúpiť. Je na nich napísané ‚pasce na potkany‘, ale veľkostne zodpovedajú tomu, že tam chytíte líšku. Osobne si myslím, že keď sú tie pasce zakázané na používanie, mali by byť zakázané aj na predaj,“ upozornil Metod Macek zo Záchrannej stanice pre zranené živočíchy v obci Zázrivá.

Viac o pasciach na dravých vtákov zisťovala v Správach RTVS redaktorka Lucia Benetínová:

O dravcov sa starajú v Sečovciach

V Sečovciach sa starajú aj o týchto zranených dravcov. Liečebný proces je veľmi náročný. „Ak nám prídu vo veľmi zlej kondícii, treba urobiť veterinárnu prehliadku, zavodniť, poskytnúť nejaké antibiotiká a dobrú stravu,“ priblížil správca chovnej stanice v Sečovciach Ľubomír Engler.

„Niektoré jedince, keď už majú problémy s operením, že ich treba prepeliť, tak to trvá dlho, ale väčšinou sa nám darí vrátiť určité percento späť do prírody – okolo 65 percent,“ dodal.

Rozmiestnenie pascí v prírode je trestným činom a páchateľovi môže byť za tento skutok uložený trest odňatia slobody až do výšky osem rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny