Na hlavný obsah

Ideálne by bolo, keby poľovníci a ochranári našli spoločnú reč: Takto vnímajú reguláciu medveďa zoológovia

Na Slovensku je v súčasnosti viac ako tisíc medveďov.

Ideálne by bolo, keby poľovníci a ochranári našli spoločnú reč: Takto vnímajú reguláciu medveďa zoológovia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nedávne útoky medveďov na Slovensku opäť otvorili otázku o možnej regulácii ich populácie. Vláda navrhla ústavný zákon, ktorý by mal v okolí miest a obcí vytvoriť 500-metrovú bezpečnostnú zónu.

Ak by sa problémový medveď nachádzal v tejto zóne, bolo by možné pristúpiť k jeho likvidácii bez správneho konania. K nejakej forme regulácie sa prikláňa aj časť odbornej verejnosti.

Regulácia medvedej populácie momentálne funguje v štyroch krajinách Európy – Švédsku, Estónsku, Slovinsku a Chorvátsku. Najviac medveďov v Európe mimo Ruska je v Rumunsku, kde ich je okolo šesťtisíc.

Na Slovensku ich je podľa štúdie Karlovej Univerzity okolo 1 300. V oboch krajinách je momentálne regulačný lov zakázaný. „Čo možno nie je najšťastnejšie riešenie, pretože problémových jedincov je samozrejme viac. Populácia mení správanie a treba na to nejako reagovať,“ ozrejmil zoológ Jerguš Tesák.

„V tridsiatych rokoch bola populácia redukovaná prenasledovaním a nadmerným lovom. Potom bol tridsať rokov lov zakázaný, potom bol odstrel, ale v obmedzenom množstve. Takže populácie prirodzene rastie,“ informoval zoológ Robin Rigg.

O regulácii medveďov zisťoval viac v Správach RTVS redaktor Lukáš Urbašík:

Regulácia medveďov v Chorvátsku

Podľa zoológov nemôže byť prípadný regulačný lov plošný. „Má to byť tak zacielené, aby medvede jednoducho začali mať väčší rešpekt od človeka, aby boli odstránené medvede, ktoré majú predpoklad, že budú problémové,“ uviedol Jerguš Tesák.

„Ak som včelár a umiestnim svoje včely v blízkosti lesa, to je jedno, či je na Slovensku 1 500 medveďov, alebo 700, 800, stále môže prísť medveď a moje včelstvá zničiť,“ podotkol Robin Rigg.

Jednou zo štyroch krajín, kde sa v Európe medvede úspešne regulujú, je Chorvátsko. „Rozdelili územie, kde chcú medveďa mať, ale aby zároveň bola populácia životaschopná. Potom sú oblasti, kde je medveď nežiadúci a tam ho viac manažujú, napríklad lovom,“ priblížil Tesák.

Ideálnym riešením problematiky medveďa by podľa zoológa bolo, ak by poľovníci a ochranári našli spoločnú reč. „Kompromis bude niekde v strede, čiže budeme mať aj životaschopnú populáciu medveďov, ale zároveň sa stane, že medvede v niektorých situáciách budú lovené,“ povedal Jerguš Tesák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko