Na hlavný obsah

RTVS zisťovala, ako vnímajú vznik novej nemocnice Prešovčania

Podľa komory sestier bude nemocnica čeliť problému.

RTVS zisťovala, ako vnímajú vznik novej nemocnice Prešovčania
Ilustračná snímka študentov medicíny v Prešove. Foto: RTVS

V Prešove podľa ministerstva obrany vznikne nový moderný komplex vojenskej nemocnice. Zisťovali sme, ako zámer vnímajú Prešovčania.

O nemocnici sa v Prešove hovorilo už pred niekoľkými rokmi. Vybudovať ju mali na mieste nefunkčnej kotolne na okraji areálu fakultnej nemocnice. Mesto vtedy aj zmenilo územný plán, aby to umožnilo.

„Pred rokom Útvar hodnoty za peniaze robil štúdiu, z ktorej vyšlo, že existujúca budova je neopraviteľná. Z tohto dôvodu potrebujeme postaviť novú nemocnicu v Prešove,“ vysvetlil predseda komisie pre územný plán a výstavbu MsZ v Prešove Rastislav Mochnacký.

Ako tento zámer vnímajú Prešovčania, zisťoval redaktor Róbert Latta. Pozrite si jeho reportáž zo Správ RTVS:

Najrozumnejšie riešenie

Vojenskú nemocnicu by mali tvoriť zrekonštruované objekty fakultnej nemocnice, ale aj nový komplex v jej areáli, práve na mieste nefunkčnej kotolne. Radnica to tiež považuje za najrozumnejšie riešenie.

„Areál je v zásade dostatočný na to, aby sme tam vybudovali celú novú časť,“ priblížil minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD).

„Štát tam má pozemky, má zosúladený územný plán, projektovú dokumentáciu do tohto územia, že najjednoduchšou cestou pre všetkých bude použiť už predpripravené materiály,“ uviedol prešovský primátor František Oľha.

Problém novej nemocnice

Podľa komory sestier však bude nemocnica čeliť aj problému – nedostatku zdravotných sestier.

„Nemyslím si, že budeme mať dostatočnú kapacitu na to, aby sme obsadili potrebný personál,“ uviedla prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová

Budúce zdravotné sestry v Prešove vzdeláva Prešovská univerzita. Majú menej študentiek než v minulosti.

„Keď zistia, aké sú pomery štúdia, náročnosť a vyťaženosť a aké sú potom pomery v klinickej praxi, je to pre nich dosť demotivačné. Často potom odchádzajú zo štúdia aj zo zamestnania,“ vysvetlila dekanka Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity Štefánia Andraščíková.

Iná je situácia s lekármi. Fakultná nemocnica uviedla, že sa jej hlásia záujemcovia o zamestnanie. Napríklad v uplynulých dňoch urobila pracovný pohovor s 55 absolventmi.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny