Na hlavný obsah

V ukrajinskom Černihive sa skončili záchranné práce po stredajšom ruskom útoku, počet obetí sa zvýšil

Rusko pokračovalo v útokoch na Ukrajinu aj počas dnešnej noci.

V ukrajinskom Černihive sa skončili záchranné práce po stredajšom ruskom útoku, počet obetí sa zvýšil
Hasiči pracovali na budove, ktorá bola čiastočne zničená po ruskom bombardovaní v ukrajinskom Černihove v stredu 17. apríla 2024. Foto: TASR/AP

V Černihive na severe Ukrajiny sa skončili záchranné práce po stredajšom (17. 4.) ruskom raketovom útoku, oznámil vo štvrtok (18. 4.) ráno šéf oblastnej správy Vjačeslav Čaus.

Bilancia mŕtvych sa podľa neho zvýšila na 18, zranených je 78 ľudí. V stredu ukrajinské úrady hovorili o 17 mŕtvych a najmenej 60 zranených.

V Černihive ruské útoky, ktoré podľa Čausa Rusi vykonali pomocou troch balistických rakiet Iskander, podľa skorších správ zasiahli 16 výškových obytných budov, nemocnicu či školu. 

Bývalý ukrajinský poslanec Ihor Mosijčuk tvrdí, že v Černihive bol zasiahnutý tiež hotel, kde boli ubytovaní vojaci.

Záchranári pátrali po ľuďoch uväznených pod troskami jednej úplne zničenej budovy. Vyslobodiť sa im podľa dnešného oznámenia podarilo troch preživších.

Rusko pokračovalo v útokoch na Ukrajinu aj počas dnešnej noci. Ukrajina ohlásila, že sa jej podarilo zostreliť všetkých 13 iránskych dronov Šahíd, ktoré na ňu Rusko vyslalo.

Drony muselo zostreľovať aj Rusko

Ruské ministerstvo obrany potom oznámilo, že sa mu podarilo zostreliť niekoľko dronov i ďalších vzdušných cieľov nad svojou Belgorodskou, Voronežskou a Rostovskou oblasťou v západnej časti Ruska.

Nad Belgorodskou oblasťou podľa ministerstva ruská protivzdušná obrana zostrelila 16 dronov, dve rakety Točka-U a niekoľko striel vypálených z raketometu Vampire.

Americkí analytici ocenili ukrajinské údery

Americkí analytici z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) vo svojej správe z noci na dnes ocenili posledné ukrajinské údery na Ruskom anektovaný polostrov Krym ako dobre skoordinované.

Ukrajinským silám sa počas noci z utorka na stredu podarilo zasiahnuť vojenskú leteckú základňu v meste Džankoj na Kryme, čo podľa ISW potvrdzujú overené zábery.

Na letisku boli zrejme poškodené odpaľovacie zariadenia pre rakety S-400, uviedli tiež analytici s odvolaním sa na vyjadrenia ukrajinských predstaviteľov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu večer potvrdil, že išlo o ukrajinskú operáciu.

Správa ISW pripomenula, že podľa stredajších správ ukrajinských médií a ukrajinskej rozviedky podnikli ukrajinské sily tiež údery cieliace na letisko v ruskej Samare, radarovú stanicu v Mordviansku alebo letecký závod v Tatársku.

„Ukrajinské útoky na ruskú leteckú infraštruktúru na okupovanom Kryme, rovnako ako v Rusku sa zdajú byť dobre koordinovanou radou úderov s veľkým dosahom, ktoré sú zamerané na ruské letectvo, protivzdušnú obranu a radary,“ stojí v správe inštitútu.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet