Na hlavný obsah

Z Iraku odpálili rakety na americkú základňu v Sýrii. Stalo sa tak deň po tom, čo sa iracký premiér vrátil z USA

Iracký Hizballáh nevidí posun v rokovaniach o odchode amerických vojakov.

Z Iraku odpálili rakety na americkú základňu v Sýrii. Stalo sa tak deň po tom, čo sa iracký premiér vrátil z USA
Ilustračná snímka sýrskeho mesta. Foto: Unspalsh

Z irackého mesta Zumár bolo v nedeľu (21. 4.) večer na americkú základňu v severovýchodnej Sýrii odpálených najmenej päť rakiet. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dva nemenované iracké bezpečnostné zdroje.

Či útok spôsobil škody, v tejto chvíli nie je jasné. Podľa Reuters ide o prvý útok proti americkým silám v oblasti od februára, keď Iránom podporované skupiny útoky proti americkým vojakom zastavili. Incident sa tiež odohral deň po návrate irackého premiéra Muhammada Sudáního zo Spojených štátov, kde sa stretol s americkým prezidentom Joom Bidenom.

Iracká šiitská milícia Katáib Hizballáh v pondelok (22. 4.) oznámila, že sa rozhodla obnoviť útoky na americké sily, keďže po Sudánskej návšteve USA nevidí posun v rokovaniach o odchode amerických vojakov z Iraku. „Čo sa stalo pred chvíľou, je iba začiatok,“ uviedla s odvolaním sa na nedeľňajší útok.

Dva bezpečnostné zdroje a vysokopostavený predstaviteľ irackej armády uviedli, že v pohraničnom meste Zumár bolo zaparkované malé nákladné auto s raketometom. Podľa armádneho predstaviteľa vozidlo začalo horieť po výbuchu neodpálených rakiet. V rovnakom čase, keď sa na oblohe objavili bojové lietadlá.

„Nemôžeme potvrdiť, že vozidlo bombardovali americké bojové lietadlá, kým to nevyšetríme,“ povedal vojenský predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity.

Irackí vojaci pátrajú po páchateľoch

Do oblasti boli vyslaní irackí vojaci. Úrady zároveň začali pátranie po páchateľoch, ktorí z miesta ušli v inom vozidle, povedal Reuters nemenovaný bezpečnostný činiteľ zo Zumáru.

Iracký úrad zodpovedný za šírenie bezpečnostných informácií uviedol vo vyhlásení, že iracké sily začali rozsiahlu pátraciu operáciu v blízkosti sýrskych hraníc, a sľúbil, že páchateľa postavia pred súd.

Armádny predstaviteľ Reuters oznámil, že iracká armáda komunikuje s predstaviteľmi medzinárodnej vojenskej koalície v Iraku. Podľa jeho slov prvé závery vyšetrovania nasvedčujú tomu, že vozidlo bolo zasiahnuté zo vzduchu.

Incident prichádza deň po tom, ako irackú základňu asi 50 kilometrov južne od Bagdadu otriasla explózia. Zomrel pri tom jeden človek. Základňu, kde došlo k výbuchu, využívajú takzvané Ľudové mobilizačné sily (PMF).

Tie družujú niekoľko desiatok militantných skupín, väčšinou proiránskych, a sú formálne súčasťou irackej armády. Iracká armáda uviedla, že v čase výbuchu v okolí základne nezaznamenala dron ani bojové lietadlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet