Na hlavný obsah

Záležať nebude len na zdraví a ochote reprezentovať. Rysujú sa zámorské posily pre slovenský tím

Prvým voľným Slovákom z NHL je Tomáš Tatar.

Záležať nebude len na zdraví a  ochote reprezentovať. Rysujú sa zámorské posily pre slovenský tím
Na snímke slovenský obranca Erik Černák a útočníci Juraj Slafkovský a Martin Pospíšil. Foto: TASR/AP, X/Calgary Flames, koláž: RTVS

K slovenskej hokejovej reprezentácii by sa mohlo ešte pred MS v Česku pripojiť teoreticky až desať hráčov, ktorí v prebiehajúcej sezóne naskočili do zápasov v NHL.

Rolu v ich prípadnej účasti však zohráva okrem predpokladaného záujmu šéftrénera a generálneho manažéra nielen ukončenie klubovej sezóny, ale aj rozhodnutia, resp. (ne)odporúčania samotných klubov, či vyhliadky k budúcej zmluve.

Pozitívnym aspektom v ich rozhodovaní môže byť dejisko šampionátu, do ktorého sa, podľa útočníka Juraja Slafkovského, „môže prísť pozrieť celá rodina.“

Slafkovský sa vyjadril, že ak bude zdravý, na šampionáte nebude chýbať. Jeho Montreal Canadiens sú bez šance na účasť v play off. Zmluvu má aj na nasledujúcu sezónu a v prípade mladej hviezdy je málo pravdepodobné preradenie na farmu. Za sebou má individuálne vydarenú základnú časť NHL, v ktorej sa mu vyhli aj zranenia.

Aktuálne nemá play-off isté ani jeden Slovák

Keďže MS sa začnú 10. mája, pre reprezentáciu by mohli byť voľní aj hráči, ktorých kluby vypadnú v prvom kole play off NHL. Tú zatiaľ nemá istú žiadny tím so slovenským hráčom. Okolo pozícií s voľnými kartami sa držia Tampa Bay s Erikom Černákom a Washington s Martinom Fehérvárym.

Klubové povinnosti by nemali brániť v účasti na MS útočníkovi Pavlovi Regendovi. Anaheim Ducks sú už dlhodobo bez šance na postup do play off. Obdobne to vyzerá aj s tímom San Diego Gulls v AHL, v ktorého drese odohral Regenda prevažnú časť prebiehajúcej sezóny.

Rolu v jeho rozhodovaní o účasti v reprezentácii môže zohrať fakt, že počas sezóny ho trápili aj zdravotné problémy, pre ktoré bol mimo hry približne šesť týždňov a aj skutočnosť, že po sezóne 2023/2024 sa mu skončí dvojročná zmluva s Anaheimom.

V play off NHL nebudú ani hráči Arizony Coyotes, za ktorú nastúpili útočník Miloš Kelemen a obranca Patrik Koch. Aj oni strávili sezónu na farme. Na rozdiel od Regendu bude ich tím Tucson RoadRunners v play off. V lete sa Kochovi aj Kelemenovi skončia kontrakty s Arizonou.

Účasť v play off AHL teoreticky „hrozí“ aj Martinovi Pospíšilovi. Ten sa od jesenného debutu v drese Calgary Flames usadil v NHL, no „plamene“ nebudú hrať vo vyraďovacích bojoch a tak existuje možnosť, že by ho vedenie klubu na záver sezóny preradilo do farmárskeho tímu Calgary Wranglers, ktorý čaká vyraďovačka v AHL.

V opačnom prípade by bol Pospíšil voľný pre reprezentačné A-mužstvo, v ktorom sa doteraz neobjavil. Rovnako ako Regendu, aj Pospíšila trápili počas sezóny zdravotné problémy, no na rozdiel od iných „zámorských“ Slovákov má platnú zmluvu aj pre nasledujúci ročník.

Prvým voľným hráčom Tatar

Skúsený útočník Tomáš Tatar má za sebou turbulentný ročník. V ňom postupne stratil stabilné miesto v Colorade a neskôr aj v Seattli. V play off NHL si s Kraken nezahrá a keďže v jeho prípade nie je v hre preradenie do AHL, mohol by byť voľný pre reprezentáciu.

Dres Seattlu si v dvoch zápasoch obliekol aj útočník Marián Studenič. Prakticky celú sezónu však strávil v tíme Coachella Valley Firebirds, ktorý bude vzhľadom na vydarenú základnú časť patriť k favoritom AHL.

Vo veku 20 rokov má obranca Šimon Nemec na dosah už piatu vrcholnú akciu s reprezentačným A-mužstvom. Hráči New Jersey by museli predviesť heroický finiš základnej časti a ich konkurenti naopak, aby sa Devils podarilo dostať sa do play off. Šancu na účasť vo vyraďovacej časti má však farmársky tím Utica Comets. V jeho drese začal Nemec sezónu.

O Dvorskom rozhodne St. Louis

Z AHL čaká play off aj útočníkov Martina Chromiaka (Ontario Reign), Adama Sýkoru (Hartford Wolf Pack), obrancu Samuela Kňažka (Cleveland Monsters) a pravdepodobne aj Filipa Mešára (Laval Rocket).

Naopak v play off AHL nebude hrať Jakub Demek s tímom Henderson Silver Knights, no 20-ročný útočník bol už viackrát blízko k debutu v NHL. Práve preto nie je vylúčené, že si ho klub Vegas Golden Knights ponechá na súpiske do konca sezóny.

V zámorských juniorských súťažiach sa zo slovenských hráčov najviac darilo útočníkovi Daliborovi Dvorskému, ktorého tím Sudbury Wolves viedol po štyroch štvrťfinálových zápasoch play off nad Missisaugou 3:1 na zápasy. Dvorský patrí do organizácie St. Louis Blues, ktorá by mala kľúčové slovo v otázke jeho účasti v reprezentačnom tíme.

Pre druhého najproduktívnejšieho Slováka v OHL Serváca Petrovského sa už klubová sezóna skončila. Jeho Owen Sound prehral so Sarniou 0:4 na zápasy. Priemer bod na zápas si vo WHL udržiaval útočník Samuel Honzek z Vancouveru Giants. Jeho tím nastúpil v prvom kole proti klubu Everett Silvertips a po troch zápasoch prehráva 1:2.

Tréner Craig Ramsay v úvahách o súpiske na MS už dávnejšie vyradil Adama Ružička. Ten vo februári zverejnil kontroverzné video s bielym práškom a následne s ním klub Arizona Coyotes ukončil spoluprácu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport