Na hlavný obsah

Kanadským hviezdam zametal v Košiciach ľad, teraz s nimi sedel v jednej kabíne. Demek opísal, ako si vybojoval zmluvu s Vegas (rozhovor)

Košický odchovanec podpísal s Vegas nováčikovský kontrakt.

Kanadským hviezdam zametal v Košiciach ľad, teraz s nimi sedel v jednej kabíne. Demek opísal, ako si vybojoval zmluvu s Vegas (rozhovor)
Na archívnej snímke slovenský hokejista Jakub Demek oslavuje gól so spoluhráčmi. Foto: SITA/AP

V máji 2019 ako pätnásťročný na domácich MS 2019 v Košiciach zametal počas prerušení hry ľad hviezdnym hokejistom Kanady či USA. O dva roky neskôr počul ako jediný Slovák svoje meno na vstupnom drafte do NHL.

O ďalšie dva roky sa so spomínanými hviezdami stretol v spoločnej šatni a po ich boku vykorčuľoval do prípravných zápasov pred štartom nového ročníka profiligy.

„Keď som sa ocitol na ľade s hráčmi ako Marchessault, Eichel či Stone, bola to pre mňa veľká škola, keďže donedávna som ich sledoval len v televízii alebo som s nimi hral na playstation,“ priznal v rozhovore pre RTVS 20-ročný Jakub Demek.

Prospekt Vegas Golden Knights svojimi výkonmi napokon presvedčil a vypýtal si podpis nováčikovského kontraktu. V oblakoch však nelieta, veľmi dobre si totiž uvedomuje, že jeho cesta do najlepšej ligy sveta je len na začiatku.

Pekný darček pre rodinu

Máte za sebou podpis nováčikovského kontraktu s Vegas Golden Knights. Čo aktuálne prežívate?

Samozrejme, že prežívam neskutočné pocity, keďže podpis kontraktu s Vegas bol niečím, o čom som sníval, odkedy som bol draftovaný. Je to môj ďalší splnený cieľ. Verím však, že je to len začiatok.

Vlani ste vinou zranenia ramena kemp neabsolvovali, následne ste prišli aj o MS dvadsiatok. V podstate ste vynechali väčšiu časť sezóny. V porovnaní s minulým ročníkom je to teda veľmi sľubný začiatok, čo poviete?

Minulá sezóna naozaj nebola jednoduchá, keďže ma trápilo spomínané zranenie, následne som absolvoval operáciu, a preto som musel veľa vynechať.

Aj toto leto bolo pre mňa opäť veľmi krátke,  keďže sa sezóna vo farbách Kamloops Blazers skončila opäť neskoro. Myslím si však, že tvrdá práca, ktorú sme odviedli s lekármi a fyzioterapeutmi za to stála.

Teraz ste už zdravotne v poriadku?

Nepovedal by som, že som stopercentne zdravý, ale je to oveľa lepšie, ako to bolo na konci vlaňajšej sezóny.

V jednom z rozhovorov po drafte ste priznali, že najmä otec je veľkým fanúšikom Vegas. Ako reagoval nielen on, ale aj celá vaša rodina, na to, že ste urobili ďalší dôležitý posun vo vašej kariére?

Všetci boli veľmi nadšení a šťastní, keďže vedeli, že je to ďalší dôležitý krok na mojej ceste. Stále má vo všetkom podporujú, takže aj pre nich to bol pekný darček.

Vegas sa chcel odvďačiť za starostlivosť

Kam by teraz mali smerovať vaše kroky?

Sezónu by som mal začať vo farmárskom tíme Henderson Silver Knights, kde sa aj práve nachádzam. Uvidíme, ako sa bude sezóna vyvíjať. Mojím cieľom je udržať sa v AHL a odohrať tu slušné minúty. Postupne sa možno prepracovať do vyšších formácií a tráviť na ľade viac času. Dôležité taktiež bude, aby som ostal zdravý.

Vegas a Henderson sú od seba vzdialené len 26 km autom. Je to pre vás veľká výhoda, že vás budú mať aj v prvom tíme viac na očiach?

Samozrejme. Ako jedni z mála v celej lige máme farmu takto blízko, takže nemusíme lietať cez celú Ameriku. Veľká výhoda je to aj pre prvý tím, keďže má všetkých hráčov takto pokope. Väčšina hráčov, aj z farmy, býva vo Vegas.

Kedy vám vedenie prvýkrát naznačilo, že ste ich presvedčili a chceli by s vami podpísať nováčikovský kontrakt?

Dosť veľa mi naznačilo už to, že sa o mňa zaujímali, keď som mal zdravotné problémy. Veľmi mi pomohli s operáciou, v podstate bolo všetko pod ich krídlami. Teraz som im chcel počas kempu ukázať, že sa rozhodli správne, keď mi takto pomáhali.

Po kempe som mal stretnutie s generálnym manažérom a hlavným trénerom Vegas. Tí mi naznačili, že sezónu začnem v AHL, keďže som podľa nich mal celkom vydarený kemp a ukázal, čo je vo mne.

S Eichelom či Stonom hral doteraz len na playstation

Vlaňajší víťazný káder ostal takmer nezmenený, Vegas urobilo minimum zmien. Musela to byť veľká škola byť po boku takýchto hráčov, súhlasíte?

O tom niet pochýb. Keď som sedel v šatni alebo som sa ocitol na ľade s hráčmi ako Marchessault, Eichel či Stone, tak to bola veľmi veľká škola a niečo neskutočné, keďže donedávna som ich sledoval len v televízii alebo som s nimi hral na playstation a teraz som s nimi sedel v jednej kabíne.

Taktiež som sa od nich veľmi veľa naučil, snažil sa sledovať čo a ako robia a aký štýl každý z nich má. Každý je veľmi špecifický, ale už na tréningoch ukázali, prečo hrajú v NHL. Mám sa od nich čo učiť.

Ktorý hráč vás najviac zaujal po hokejovej stránke a s kým ste trávili najviac času?

Po hokejovej stránke jednoznačne Jack Eichel. Zaujal ma najmä jeho pokoj, rozvaha a pohoda na ľade. Je to veľmi šikovný hráč, ktorý je dobrý aj v defenzíve. Páči sa mi aj jeho strela a to, aký je komplexný.

Najviac času a najčastejšie som komunikoval s Marchessaultom, keďže sme sedeli vedľa seba v kabíne. Veľmi veľa mi počas, ale aj po zápase pomáhal.

Hráči Vegas sa na nič nehrali

Keď ste prvýkrát vstúpili do kabíny, nebola tam z vašej strany nejaká nervozita?

Prvý deň to bolo také oťukávanie, keďže som tomu nemohol uveriť. Hráči boli však veľmi ústretoví, stále sa nás pýtali, či všetkému rozumieme na ľade a či náhodou niečo nepotrebujeme.

Keď videli nejaký nedostatok, tak prišli a všetko nám vysvetlili. Aj napriek tomu, že sú hviezdy, zarábajú veľa peňazí a vlani vyhrali Stanley Cup, tak sa nehrali na nič a snažili sa nám čo najviac pomáhať.

Nastúpili ste do troch stretnutí, Vegas všetky tri prehralo a vám sa nepodarilo bodovať. Ako ste boli spokojný so svojimi výkonmi?

Myslím si, že moje výkony boli od zápasu k zápasu lepšie, keďže rozdiel medzi nováčikovským turnajom a zápasmi proti profesionálom, bol veľmi veľký. Hráči nelietajú po ľade tak, ako to robia mladší hokejisti. Skôr si držia svoje pozície a systém je základ. Aj generálny manažér mi naznačil, že som sa každým duelom zlepšoval.

Najlepší výkon som teda určite podal v poslednom dueli, hoci som neodohral až tak veľa minút, ale v každom striedaní som urobil to, čo som mal. Aj napriek pár systémovým chybám som odohral dobré striedania.

Akú spätnú väzbu ste dostali od trénerov? Za čo vás pochválili, čo musíte naopak zlepšiť?

Boli veľmi radi, že sa mi po zranení opäť podarilo dostať do formy. Chcú, aby som bol taký obojstranný center, aby som pacoval na všetkých svojich aspektoch hry. Taktiež musím zlepšiť korčuľovanie a orientáciu pred bránkou. Som ešte mladý hráč a mám na čo pracovať.

Na všetky štyri domáce prípravné zápasy Vegas si našlo cestu na štadión viac ako 17 000 fanúšikov. Vy ste nastúpili do dvoch, ako ste si užili atmosféru?

Už keď som nastupoval na rozcvičku, tak v hľadisku sedelo približne 8000 ľudí, čo bolo niečo neskutočné. Keď začala predzápasová šou a čakali sme na hymnu na striedačke, tak tam bola nejaká tá nervozita, ale v momente, keď sa hodí puk a diváci už nie sú takí aktívni, tak to už veľmi nevnímate a sústredíte sa len na hru.

Marchessaultovi zametal ľad

S kapitánom Markom Stonom ste sa o rozhodujúcom góle, ktorý strelil do siete Slovenska na domácich MS vo vašich rodných Košiciach v roku 2019 nerozprávali?

So Stonom sme sa o tom nerozprávali, keďže s ním sme takéto veci nepreberali. O spomínanom zápase som sa však rozprával s Marchessaultom.

Smiali sme sa na tom, že keď hral na MS v Košiciach, tak ja som mu zametal ľad počas reklamných prestávok a teraz vedľa seba sedíme v jednej kabíne. Marchessault taktiež povedal, že Košice sú najkrajšie mesto, s čím som mohol len súhlasiť.  

Po góle Stona vtedy fanúšikovia zahádzali ľadovú plochu rôznymi predmetmi a následne pískali počas kanadskej hymny. Spomenul si Marchessault aj na to?

Áno, spomenul aj to. Priznal, že nič také ešte nezažil. Na druhej strane to Kanaďania chápali, keďže sme boli domáci tím a dať gól sekundu pred koncom a rozhodnúť duel nie je pre domácich príjemné.

Hráči z Vegas si v týchto dňoch prebrali pamätné prstene za vlaňajší triumf. Ako sa vám páčia?

Prstene sú veľmi krásne, špecifické a prepracované do posledných detailov. Verím, že jedného dňa sa to podarí aj mne, keďže vyhrať Stanley Cup je niečo, o čom sníva každý malý chlapec. Ako však hovorím, je potrebné ísť krok po kroku a keď budem tvrdo pracovať, tak odmena príde.

Mali ste čas pozrieť si Vegas aj ako mesto?

Kvôli zraneniu som bol vo Vegas už mesiac pred kempom, takže som mal dostatok času pozrieť si mesto. Vegas je naozaj také, ako ho vidíme vo filmoch. Krásne fontány, námestie, Strip. Je to niečo nádherné, ale keď to už vidíte viackrát dookola, tak už to nie je také a okolo mesta už nie je veľmi čo robiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport