Na hlavný obsah

Zdravotné poisťovne chystajú zmeny po zrušení zubného benefitu, aj naďalej chcú motivovať ľudí k prevencii

Pripomínajú, že dentálny benefit je ešte možné využiť do konca apríla.

Zdravotné poisťovne chystajú zmeny po zrušení zubného benefitu, aj naďalej chcú motivovať ľudí k prevencii
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tri slovenské zdravotné poisťovne chystajú zmeny po zrušení zubného benefitu. Chcú aj naďalej motivovať poistencov k prevencii.

Dôvera, Union a štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) pripomínajú, že dentálny benefit môžu pacienti využiť do konca apríla.

Union zmenu nevíta s radosťou

Riaditeľ Union zdravotnej poisťovne Jozef Koma uviedol, že „zmenu nevítajú sa radosťou“.

„Objem prostriedkov vo verejnom zdravotnom poistení je však skutočne limitovaný a nie je možné odoprieť opodstatnenosť požiadaviek financovania niektorých oblastí, napríklad ambulantného sektora, ktorý by mal byť chrbticou nášho zdravotníckeho systému a prevencie,“ dodal Koma.

Hovorkyňa Unionu Kristína Baluchová potvrdila, že ďalšie benefity sa zatiaľ nechystajú meniť a pracujú na vylepšeniach.

Dôvera chystá nové benefity

Poisťovňa Dôvera v stanovisku napísala, že pripravuje nové benefity, bližšie však nešpecifikovala.

„Nové benefity pripravujeme, no predstavovať ich budeme neskôr, postupne. Zatiaľ nie sú vo fáze, aby sme ich mohli predstaviť verejnosti,“ ozrejmil PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera Martin Štepiansky.

VšZP predstaví zmeny do konca roka

Hovorkyňa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marianna Bublavá povedala, že aktuálne pracujú na optimalizácii zostávajúcej ponuky, ale taktiež aj na vývoji nových služieb pre poistencov. Plánujú ich predstaviť a spustiť do konca roka 2024.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) ešte v pondelok (15. 4.) uviedla, že edukačný potenciál zvyšovania preventívnych prehliadok prostredníctvom zubného benefitu vyčerpali. Podľa nej musia prehodnotiť a nájsť nové verzie benefitov, ktoré budú zacielené na prevenciu.

Poskytovanie benefitu v súčasnej podobe končí. „Do konca apríla platia individuálne kritériá jednotlivých zdravotných poisťovní pre preplatenie benefitu. Súvisiace žiadosti, ktoré spĺňajú všetky kritériá stanovené príslušnou zdravotnou poisťovňou, budú riadne vybavené,“ vysvetlilo Ministerstvo zdravotníctva SR.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko