Na hlavný obsah

Bratislava má problém s potkanmi. Ľudia ich nevedomky prikrmujú

Deratizér upozornil, že sa môžu dostať až do bytov.

Bratislava má problém s potkanmi. Ľudia ich nevedomky prikrmujú
Ilustračná snímka bratislavského sídliska. Foto: RTVS

Bratislava má problém s potkanmi. Napriek tomu, že ide najmä o nočné tvory, obyvatelia ich vidia už aj cez deň. Deratizér upozornil, že sa môžu dostať až do bytov. Mestské časti sa ich snažia regulovať.

Zvýšený pohyb potkanov je vidieť v dierach pri bytovkách, pri stojiskách smetných košov či v pivniciach.

,,Videla som ich už aj naživo, ako v blízkosti domov pobehujú, relatívne niekedy aj v hojnom počte. Pri včerajšom rannom venčení sa mi stalo, že som videla, ako vrana zabíja potkana. Bolo to pri škôlke, doteraz tam leží,“ opísala svoju skúsenosť obyvateľka mestskej časti Bratislava-Petržalka Juliana Bušíková Bajzíková.

Potkan sa môže dostať aj priamo do bytu. Najčastejšie cez stúpačku či záchod.
,,Ľudia mnohokrát zbytky potravín splachujú do WC, čo by nemali. Zbytky potravín nám idú do kanalizácie a potkan je dostatočne inteligentný a dôvtipný na to, aby zistil, odkiaľ prichádza do tej stoky tá potrava,“ informoval deratizér David Lukáčik.

Bratislavskému problému s potkanmi sa v Správach RTVS venovala Andrea Škutová:

Podnety občanov riešia miestne úrady. Ak ľudia vidia potkanov, treba im to nahlásiť. ,,Obratom poslali pracovníka, ktorý zabezpečil nastavenie nástrahy, zasypanie jamy a následne ďalšia mimoriadna deratizácia sa uskutočnila v našich priestoroch aj okolí,“ uviedla Bajzíková.

,,Mestská časť Petržalka vníma zvýšený počet potkanov v Petržalke. Nie je to nič neobvyklé, ale napriek tomu v tomto roku je o čosi viac ako v predošlých. Riešime tie podnety na dennej báze,“ vyhlásil referát komunikácie mestskej časti Bratislava-Petržalka Dávid Pavlík.

Ak zacítia jedlo, vrátia sa

Zástupcovia mestských častí však hovoria, že ľudia potkany často nevedomky prikrmujú. ,,Mnohí si myslia v dobrej viere, že prikrmujú mačky, alebo túlavú zver v meste. Práve tie pozostatky nedajbože nejakej kuchynskej zmesi, ostávajú potom vo verejnom priestore a lákajú potkanov,“ povedala vedúca oddelenie životného prostredia mestskej časti Bratislava-Dúbravka Mária Smiešková.

Účinná proti potkanom je deratizícia, postreky či pasce. Samosprávy sú zo zákona povinné vykonávať deratizáciu dvakrát ročne. ,,Mestská časť vykonáva deratizáciu v období apríl – máj a ide zväčša o jeden týždeň,“ informoval Pavlík.

,,Vykonávame aj mimoriadne zásahy. Tie sa vykonávajú na podnety obyvateľov alebo na nejaké zistenia. Alebo tam, kde vidíme, že treba tú účinnosť zvýšiť,“ dodala Smiešková.

Deratizácia však slúži len na reguláciu potkanov. Ak totiž zacítia jedlo, vrátia sa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny