Na hlavný obsah

Okolo digitálneho eura je veľa otáznikov: Mena nemá nahradiť hotovosť, vysvetľuje analytik

Tri roky má trvať príprava technológie a doladenie legislatívy.

Okolo digitálneho eura je veľa otáznikov: Mena nemá nahradiť hotovosť, vysvetľuje analytik
Ilustračná snímka euromince. Foto: Unsplash

Evolúcia v spôsobe platobného styku sa zastaviť nedá. Veľké technologické giganty pracujú na vývoji svojich vlastných digitálnych mien. Výnimkou nie je ani Európska centrálna banka (ECB), ktorá pripravuje digitálne euro.

Prechod na digitálnu menu prirodzene vytvára v niektorých autoritách aj ľuďoch obavy. Podľa analytika Slovenskej sporiteľne Mariána Kočiša však nie je dôvod na paniku. Digitálna mena má byť len doplnkom k hotovosti, nemá ju nahradiť.

Práve to je jednou z hlavných obáv ľudí, že prídu o možnosť platiť v hotovosti. „Legislatívny rámec, na ktorom ECB v súčasnosti pracuje, hovorí o ukotvení používania hotovosti ako o práve obyvateľov Európskej únie,“ vysvetlil v relácii RTVS Aktuálne :24.

Regulácia digitálnej meny

Okolo fungovania digitálneho eura je stále veľa otáznikov. Podľa Kočiša by sa mali dať vymieňať peniaze z bežných účtov za digitálne eurá. Mala by tiež existovať určitá regulácia, aby sa predchádzalo zneužívaniu dát, praniu špinavých peňazí či financovaniu terorizmu.

„Uvidíme, ako bude prijatá legislatíva. Dá sa predpokladať, že nejaké obmedzenia toku budú nastavené. Vytvorí sa ekosystém, ktorý pokryje 95 percent potrieb všetkých bežných ľudí, ale zároveň cez neho nebudete vedieť vo veľkom podporovať napríklad terorizmus,“ vysvetlil Kočiš.

Priblížil, že podľa plánu má trvať približne tri roky pripraviť vhodnú technológiu, doladiť legislatívu, ktorá sa bude následne bude schvaľovať a prijímať príslušnými autoritami. „Po troch rokoch by malo byť veľa otáznikov pri digitálnom eure uzatvorených,“ povedal Kočiš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika