Na hlavný obsah

Pre niektoré organizácie sú dve percentá z dane hlavným príjmom. Dátum na ich poukázanie sa kráti

Daňovníci si môžu vybrať, kam ich pošlú.

Pre niektoré organizácie sú dve percentá z dane hlavným príjmom. Dátum na ich poukázanie sa kráti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Už iba niekoľko dní ostáva na poukázanie dvoch percent z daní tretiemu sektoru. Zamestnanec sa tak môže sám rozhodnúť, komu venuje časť peňazí, ktoré odvádza štátu.

Daňovníci majú na výber, kam pošlú svoje dve percentá z viac ako 18-tisíc škôl, športových klubov, spolkov, útulkov, či združení. Pre mnohé je to jediný spôsob financovania.

„Každá jedna nezisková organizácia, ktorá sa o dve percentá uchádza, je tá, ktorá nedostáva od štátu žiadnu podporu inú, a je príjemné, že o nej môže rozhodnúť človek sám. Podľa toho, ako sleduje činnosť organizácie,“ uviedla riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová.

„Dve percentá pre nás predstavujú jeden z hlavných príjmov, pretože všetky náklady, ktoré máme, môžeme financovať iba z darov občanov. Toto je jedna forma, akou môžeme našu činnosť pre týrané a opustené zvieratá financovať,“ priblížila riaditeľka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.

Dve percentá môže do konca mesiaca darovať každý zamestnanec. „Táto lehota je konečná. Do 30. apríla. V prípade, ak to zamestnanec nestihne, nemá nárok na odpustenie zmeškanej lehoty,“ upozornila prezidentka Daňového fóra Slovenska Alica Orda-Oravcová.

„Zamestnanec vytlačí vyhlásenie o poukázaní dvoch percent z dane a obidve tieto tlačivá doručí buď poštou na daňový úrad, alebo elektronicky. Prípadne môže aj osobne na ktorýkoľvek daňový úrad na Slovensku,“ dodala.

Viac o dvoch percentách z daní zisťovala v relácii Správy RTVS redaktorka Natália Krížová:

Zoznam prijímateľov

Organizácie, ktorým je možné peniaze poukázať, sa dajú nájsť v zozname prijímateľov. „Tento zoznam vedie Notárska komora SR. Je verejne dostupný na www.notar.sk alebo si ho daňovníci môžu nájsť aj na našom portáli. Ak sa teda organizácia nenachádza v tomto zozname, nie je možné im poslať dve percentá,“ vysvetlila hovorkyňa finančnej správy Drahomíra Adamčíková.

„Ľudia sa nemusia obávať, že by ich peniaze boli zneužité alebo použité na iný účel. „Ten, kto chce prijímať financie, sa musí registrovať dnes u notára, musí to urobiť každý rok, musí splniť isté zákonom stanovené pravidlá,“ podotkol predseda Komory mimovládnych neziskových organizácií Marcel zajac.

„Musí predložiť svoju víziu a musí, keď už predtým získal financie z tohto mechanizmu, o nich informovať v obchodnom vestníku, ako boli použité,“ dodal.

Za minulý rok svoje právo podporiť tretí sektor využilo viac ako 970-tisíc ľudí. Pomohli sumou viac ako sto miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko