Na hlavný obsah

Dlhoročný osobný strážca: Nás nezaujímajú tváre, ale ruky. Ochranka podľa odborníkov pri útoku na R. Fica pochybila

Postup ochrankárov už preveruje Úrad inšpekčnej služby.

Dlhoročný osobný strážca: Nás nezaujímajú tváre, ale ruky. Ochranka podľa odborníkov pri útoku na R. Fica pochybila
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pri bezpečnostných opatreniach aj ochrane politikov je potrebné zaviesť zmeny. Tvrdí to bývalý šéf ochrankárov Juraj Zábojník. Podľa jeho slov sa podobné tragédie, ako útok na premiéra Roberta Fica, viac opakovať nemôžu. Rezort vnútra hovorí, že osobní strážcovia sú pravidelne školení.

Ondrej Gossányi pôsobil dvanásť rokov ako osobný strážca zahraničných biznismenov. Hovorí, že ochrankár musí byť na akýkoľvek útok na jeho chránenú osobu pripravený, aj keď to nečaká.

„Je to vždy súbor nejakých opatrení. Úlohy sú presne rozdelené, kto, čo má robiť v tíme,“ uviedol Gossányi. Medzi úlohy osobného ochrankára patrí predvídať situáciu a zhodnotiť ju, pohybovať sa v dave medzi ľuďmi a dbať na detaily.

„Nás nezaujímajú tváre, zaujímajú nás ruky. Tak si všímame, čo majú ľudia naokolo v rukách, či niečo nenesú, ako sa správajú,“ ozrejmil Gossányi.

Bývalý šéf ochrankárov Juraj Zábojník tvrdí, že štát sa bude musieť z útoku na Róberta Fica poučiť. Nerozumie tomu, prečo sa ochranka nedokázala v tak malom dave ľudí orientovať.

Pochybili ochrankári počas atenátu na Roberta Fica? Zisťoval v Správach RTVS redaktor Silvester Roštár:

„Pud sebazáchovy ochrany vlastného zdravia musí byť vynulovaný. Každý si musí byť vedomý, že chráni svoju osobu zverenú, VIP, v tomto prípade predsedu vlády, bez akéhokoľvek zaváhania skočiť pred túto osobu a chrániť ju telom. A nemôže to byť jeden, musí ich byť viac. Takto budú musieť byť vycvičení,“ vysvetlil bývalý riaditeľ Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Juraj Zábojník.

Ochrankári pochybili

Podľa viacerých videozáznamov z miesta činu v Handlovej to tak nebolo a podľa slov Juraja Zábojníka ochrankári pochybili. Preto musí dôjsť k zmenám.

„Budú sa musieť preformátovať isté veci a zaviesť nové manuály v niektorých bezpečnostných opatreniach. Takéto niečo sa už nesmie stať,“ upozornil Zábojník.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok nepripúšťa, že by policajti v niečom zlyhali. Rezort vnútra však pre utajované skutočnosti nechcel konkretizovať, ako sú osobní strážcovia ústavných činiteľov školení alebo ako vyzerá ich výcvik.

„Policajti Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR musia každoročne absolvovať služobnú prípravu, ako i previerky z telesnej zdatnosti, služobných činností a streleckých previerok,“ povedal hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Úrad inšpekčnej služby sa už zaoberá útokom na premiéra Róberta Fica a vyšetruje postup jeho ochrankárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko