Na hlavný obsah

Dobré správy pre nevidiacich: Mnohé webové stránky by mali byť prístupnejšie. Zmeniť to má nový zákon

Začne však platiť až o rok.

Dobré správy pre nevidiacich: Mnohé webové stránky by mali byť prístupnejšie. Zmeniť to má nový zákon
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Chodníky či budovy, ktoré nepočítajú s nevidiacimi a slabozrakými obyvateľmi, patria na Slovensku medzi dlhodobé problémy.

Moderná doba však priniesla aj ďalšie výzvy. Súvisia s modernými technológiami. Napríklad, webová stránka, z ktorej možno prečítať iba fragmenty článku alebo chýbajúca možnosť zistiť, čo sa píše v oficiálnom dokumente určenom „na stiahnutie“. Zmenu má priniesť nová legislatíva, na ňu si však ešte musíme počkať.

Novej legislatíve, ktorá by mala nevidiacim zjednodušiť navigáciu v online priestore sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Lačoková:

Bariéry, ktorým musia nevidiaci a slabozrakí dennodenne čeliť, možno podľa predsedu Únie nevidiaci a slabozrakých Slovenska Jána Podolinského rozdeliť do troch oblastí. a to na bariéry informačné, architektonické i komunikačné.

„Všetky tri sú pre nás rovnako a veľmi dôležité. Zasahujú do bežných aktivít a interakcie s väčšinovou spoločnosťou. Každá má svoje špecifické problémy,“ vysvetlil Podolinský.

Neoptimalizované stránky

Petrovi Haladovi, ktorý prišiel o zrak, problémy spôsobujú napríklad webové stránky. Na prácu s nimi používa čítač obrazovky Ide o softvér, ktorý hlasovým výstupom sprostredkuje informácie, ktoré sa na webe zobrazujú. Stránky však často nie sú optimálne navrhnuté, čo mu prácu sťažuje.

„Pokiaľ stránka nemá nadpisy alebo nemá vyznačenú hlavnú oblasť, navigačnú oblasť, hlavičku, pätu, musím stránku prechádzať zdĺhavo zhora-zdola. Stretávam sa aj nepopísanými editačnými poľami. Neviem, akú informáciu by som mal zadať do daného editačného poľa, trebárs pri objednávke v e-shope,“ priblížil Halada.

Podľa odborníka na prístupnosť pre ľudí so zdravotným postihnutím Petra Teplického je aktuálne úroveň prístupnosti webu a mobilných aplikácií na Slovensku veľmi nízka. „Na weboch nie sú dostatočne popísané obrázky, videá nemajú titulky, nie sú dostatočne popísané formulárové prvky a množstvo ďalších porušení,“ opísal.

Zmenu prinesie zákon

Zmeniť by to mal zákon o prístupnosti výrobkov a služieb. Povinnosť mať prístupnú webovú stránku aj pre nevidiacich budú musieť mať bankové inštitúcie alebo e-shopy. Účinnosť však nadobudne až v júni budúceho roka. Dovtedy majú dotknuté inštitúcie čas na zmeny.

Slovenská banková asociácia podľa jej hovorkyne Daniely Gilányi už koná. „Bankový sektor sa pripravuje na splnenie povinností tak, aby vedel legislatívu čo najlepšie aplikovať v praxi k účinnosti zákona,“ uviedla.

Únia nevidiacich a slabozrakých vníma, že informačná prístupnosť nie je úplne zrozumiteľná ani samotným programátorom. Preto správcom webov, poskytovateľom finančných služieb, majiteľom online obchodov či webových portálov ponúka pomoc, ako nové povinnosti vyplývajúce z legislatívy naplniť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál