Na hlavný obsah

Najväčšiu pesničkovú súťaž v Európe sprevádzajú tento rok prísne bezpečnostné opatrenia

Návštevníci budú čeliť kontrolám ako na letisku.

Najväčšiu pesničkovú súťaž v Európe sprevádzajú tento rok prísne bezpečnostné opatrenia
Dokončené pódium v Malmö Aréne. Foto: TASR/AP

Prvé semifinále pesničkovej súťaže Eurovízia sa uskutoční v utorok (7. 5.) v juhošvédskom Malmö za prísnych bezpečnostných opatrení.

Tohtoročnú súťaž sprevádzajú protesty proti účasti Izraela vzhľadom na ničivú vojnu, ktorú izraelská armáda vedie v Pásme Gazy v reakcii na teroristický útok palestínskeho hnutia Hamas na južný Izrael 7. októbra minulého roka.

V etnicky rôznorodom meste Malmö, v ktorom žije aj početná palestínska komunita, sa počas trvania Eurovízie plánujú propalestínske a proizraelské demonštrácie.

O víťazovi sa rozhodne cez víkend

Súťaž sa oficiálne začala v nedeľu (5. 5.), keď sa po tzv. tyrkysovom koberci prešlo 37 súťažiacich. Prvé semifinále sa uskutoční v utorok, druhé semifinále je naplánované na 9. mája. O víťazovi tohtoročnej súťaže sa rozhodne v sobotu 11. mája počas finále.

Minuloročným víťazom Eurovízie sa stala švédska speváčka Loreen, ktorá severskej krajine zabezpečila usporiadateľstvo. V Malmö, ktoré Eurovíziu hostí po tretíkrát, sa očakáva až 100-tisíc návštevníkov.

Švédska speváčka a víťazka Eurovízie 2023 Loreen.
Švédska speváčka a víťazka Eurovízie 2023 Loreen. Foto: SITA/AP Photo/Martin Meissner

Kvôli demonštráciám a obavám z násilností do mesta povolali policajtov z celého Švédska, ktorých posilnili aj bezpečnostné zložky zo susedného Dánska a Nórska. Návštevníci budú pri vstupe do arény, v ktorej sa bude konať súťaž, čeliť podobným kontrolám ako na letisku. Plánuje sa aj použitie dronov.

„Je jasné, že zlá bezpečnostná situácia vo svete ovplyvnila aj Eurovíziu,“ uviedla pre BBC šéfka polície v Malmö Petra Stenkulaová. „Švédsko, najmä Malmö, už zaznamenalo protesty proti účasti Izraela na súťaži,“ dodala.

Stenkulaová tiež pripomenula, že Švédsko je od minulého leta v štvrtom a najvyššom stupni teroristickej pohotovosti kvôli prípadom pálenia koránu. Tie pobúrili moslimský svet.

Vystúpenie izraelskej speváčky

Medzi tohtoročnými účastníkmi Eurovízie bude nepochybne v centre pozornosti izraelská speváčka Eden Golan, ktorá vystúpi s piesňou Hurricane.

Ide o prepracovanú verziu pôvodnej piesne October Rain, ktorú organizujúca Európska vysielacia únia (EBU) odmietla ako príliš politickú kvôli odkazom na októbrové útoky Hamasu.

Izraelská bezpečnostná služba Shin Bet Golanovej odporučila, aby so svojím tímom neopúšťala hotelovú izbu mimo súťaže a oficiálnych podujatí. Izrael tiež varoval svojich občanov pred cestovaním do Malmö.

„Izrael nie je v Malmö vítaný, pretože bombarduje civilistov v Gaze,“ povedala BBC Jomn Kadouraová, jedna z organizátoriek demonštrácií, ktorá je palestínskeho pôvodu. Pripomenula, že Rusko vylúčili zo súťaže, keď v roku 2022 začalo svoju inváziu na Ukrajinu. „Nemôžeme akceptovať alebo normalizovať genocídu,“ dodala.

Masové protesty

Zástupcovia dvanásťtisícovej židovskej komunity v Malmö tvrdia, že sa cítia nervózni a vystrašení. Polícia pre BBC uviedla, že dostala desať rôznych žiadostí o usporiadanie demonštrácie v meste počas Eurovízie.

Masové protesty sa plánujú na štvrtok a sobotu v centre Malmö, niekoľko kilometrov od miesta konania súťaže – Malmö Areny. Ďalšie protesty sa očakávajú v blízkosti arény, ale nie pred ňou.

Podľa policajnej náčelníčky Stenkulaovej sa očakáva, že demonštrácie budú väčšie ako tie predchádzajúce, na ktorých sa počas niektorých víkendov zúčastnilo až 20-tisíc ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet