Na hlavný obsah

Eurovíziu zatieňuje pochmúrna atmosféra. Emócie vyvoláva účasť Izraela, ktorého reprezentantka musela zmeniť svoj text

Švédski hudobníci podpísali otvorený list.

Eurovíziu zatieňuje pochmúrna atmosféra. Emócie vyvoláva účasť Izraela, ktorého reprezentantka musela zmeniť svoj text
Dokončené pódium v Malmö Aréne na 68. ročník Eurovízie. Foto: TASR/AP

Švédske Malmö hostí tohtoročnú hudobnú súťaž Eurovízia. Akciu zatieňujú propalestínske demonštrácie. Medzi súťažiacimi krajinami je aj Izrael. Izraelská bezpečnostná rada vydala varovanie pre svojich obyvateľov pred cestou do Malmö. Komentátori tvrdia, že ide o jednu z najviac spolitizovaných Eurovízií v histórii.

Ešte začiatkom roka tisíc švédskych hudobníkov podpísalo otvorený list, v ktorom naliehali na vylúčenie Izraela zo súťaže. Európska vysielacia únia, ktorá je organizátorom hudobného podujatia, odmietla prvotnú verziu skladby, s ktorou chcela izraelská speváčka súťažiť.

Pôvodnú pieseň October Rain, ktorá odkazovala na utrpenie detí a teroristické útoky Hamasu na Izrael, musela Eden Golan prepísať.

Situácii počas tohtoročnej Eurovízie sa v Správach RTVS venovala redaktorka Tamara Michalková:


„Je veľmi dôležité, aby som tento rok reprezentovala našu krajinu s hrdosťou, aby znel hlas všetkých našich rukojemníkov, ktorých musíme čo najskôr priviesť domov. Chcem ukázať všetkým, že sme tu a sme silní. Dúfam, že sa mi podarí doniesť cenu Eurovízie domov,“ vyhlásila izraelská speváčka Eden Golan.

„Myslím si, že je to hanba. Na účasť Izraela v Eurovízii existuje zrejme dvojaký meter, keďže ho nechali zúčastniť sa a vyradili Rusko,“ reagoval obyvateľ Malmöa Mats Rehle.

Predstavenie každoročne sleduje dvesto miliónov ľudí. Miestna polícia označila mesto ako možný cieľ násilných džihádistov. Organizátori počítajú s možnými nepokojmi a kybernetickými útokmi, ktoré by mohli narušiť živé vysielanie. Do ulíc preto nainštalovali kamery a použijú aj drony.

„Vláda nás uisťuje, že má všetko pod kontrolou, no zároveň je tu viac policajtov, ako som kedy v meste videl. Napriek tomu sa cítim celkom bezpečne,“ uviedol majiteľ miestnej reštaurácie Tommy Mokhtari.

Obľúbené hudobné podujatie zatieňuje pochmúrna atmosféra. Podľa miestnych je tento rok v uliciach ľudí menej a s organizovaním osláv sú opatrní. „Sám som účasťou Izraela v súťaži znepokojený, ale myslím si, že by to nemal byť problém. V Eurovízii je to celé o hudbe, nie o náboženstve alebo politike,“ poznamenal obyvateľ Malmöa Peter.

Spevácka súťaž vyvrcholí v sobotu (11. 5.) veľkým finále.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet