Na hlavný obsah

Zriadili sme vyšetrovací tím, ktorý pracuje aj s verziou, že nešlo o osamelého vlka, vyhlásil minister vnútra

Povedal, že robia všetko preto, aby garantovali bezpečnosť na Slovensku.

Zriadili sme vyšetrovací tím, ktorý pracuje aj s verziou, že nešlo o osamelého vlka, vyhlásil minister vnútra
Sprava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a námestník riaditeľa SIS poverený výkonom právomocí riaditeľa SIS Pavol Gašpar. Foto: TASR/Martin Baumann

Robíme všetko pre garanciu bezpečnosti na Slovensku, vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). K zvýšeniu bezpečnostných opatrení pristúpili po stredajšom (15. 5.) atentáte na premiéra Roberta Fica.

„Doslova všetci policajti sú v teréne a na uliciach. Monitorujem obchodné centrá a miesta so zvýšeným výskytom obyvateľov. Chránime obydlia ústavných činiteľov a politikov, ktorým prišli v poslednom čase vyhrážky smrti. Monitorujeme úrady, administratívne budovy aj redakcie mnohých novín a sídla mnohých televízií,“ uviedol minister vnútra.

Dodal, že chránia aj nemocnice. Výkon policajtov je podľa neho zvýšený o 30 až 40 percent.

„Zriadili sme vyšetrovací tím, ktorý pracuje aj s verziou, že nešlo o osamelého vlka,“ povedal na margo atentátu Šutaj Eštok. Dodal, že hovorí na základe operatívnych informácií, ktoré im boli poskytnuté.

Dve hodiny po spáchaní atentátu mal páchateľ vymazanú históriu všetkej facebookovej komunikácie a nevymazal ju on a zrejme ani jeho manželka, zdôraznil Šutaj Eštok. Podľa Kaliňáka nie je útočníkova manželka dostatočne technicky zbehlá, aby tak urobila.

Zasadne bezpečnostná rada

Šéf rezortu vnútra zdôraznil, že sa nebudú prizerať, ako sa na sociálnych sieťach množia príspevky, ktoré vyzývajú na násilie alebo želajú niekomu smrť. „Pri takýchto vyjadreniach budeme rázne konať, páchatelia budú za ne niesť zodpovednosť aj v trestnom konaní,“ vyhlásil.

Námestník Slovenskej informačnej služby (SIS) Pavol Gašpar uviedol, že je vysoké riziko, že sa niektoré osoby budú strelcom z Handlovej inšpirovať. Povedal, že po útoku na Karlovej univerzite v Prahe sa podobný útok pripravoval aj u nás, ale podarilo sa mu zabrániť. Rovnakej hrozbe mali čeliť aj nemocnice.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) informoval, že v stredu (22. 5.) bude ďalšia bezpečnostná rada, kde budú hovoriť o aktuálnej situácii. Zaoberať sa majú aj výraznejšou penalizáciou verbálnych nenávistných útokov. Dodal, že ochrana slobody prejavu prerástla až do fyzického útoku na premiéra.

Bezpečnostnej situácii na Slovensku sa v Správach RTVS venovala aj redaktorka Barbora Šišoláková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko