Na hlavný obsah

Nelegálny archeologický nález: Tisíce predmetov našli pri rekonštrukcii žiarskeho kaštieľa

Našli sa v priestoroch, ktoré spravoval už zosnulý kastelán.

Nelegálny archeologický nález: Tisíce predmetov našli pri rekonštrukcii žiarskeho kaštieľa
Nelegálny archeologický nález.

V Žiari nad Hronom našli pri rekonštrukcii kaštieľa množstvo neoznačených archeologických nálezov. Podľa pamiatkového úradu ide o nelegálnu činnosť. Polícia už začala vo veci trestné stíhanie.

Archeologické nálezy našli na mieste pamiatkari z Banskej Bystrice. „Krajský pamiatkový úrad na základe obhliadky počas obnovy kaštieľa v Žiari nad Hronom zistil nelegálne nálezy z archeologických výskumov. Na základe toho zvolal štátny pamiatkový dohľad, ktorý to preukázal,“ priblížila riaditeľka Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici Mária Flórová.

„Bolo tam naozaj značné množstvo archeologických hnuteľných nálezov. Keramika, sklo, kachlice a rôzne kovy. Keď to budeme brať na kusy, tak možno tisíce týchto nálezov,“ uviedol archeológ Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici Zdenko Rusko.

Nelegálnemu archeologickému nálezu v Žiari nad Hronom sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Lukáš Urbašík:

Všetky archeologické nálezy sa našli v priestoroch, ktoré spravoval dnes už zosnulý bývalý kastelán.

„Ostalo to tam pravdepodobne po ňom. V podstate to bolo niečo ako jeho majetok, aj keď teraz vieme, že jeho majetok to teda pravdepodobne nie je. Za mesto Žiar nad Hronom môžeme povedať, že o prítomnosti takých exponátov sme nemali žiadne informácie,“ povedal hovorca mesta Žiar nad Hronom Martin Baláž.

Trestné stíhanie

Krajský pamiatkový úrad podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Polícia na mieste zaistila všetky archeologické nálezy. Tie pochádzali nielen zo žiarskeho kaštieľa, ale aj z hradu Teplica.

„Vo veci bolo začaté trestné stíhanie za zločin poškodzovanie a znehodnocovania archeologického dedičstva. Zaistené veci zašle polícia na expertízne skúmanie znalcovi z odboru kultúry odvetvia archeológie,“ priblížila hovorkyňa banskobystrickej krajskej polície Petra Kováčiková.

Aký trest hrozí v tomto prípade páchateľovi, sa ukáže až po zistení hodnoty nájdených archeologických nálezov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny