Na hlavný obsah

Okrúhly stôl lídrov strán sa odkladá: Dôvodom je aj I. Matovič, vzájomné obviňovanie pokračuje

Ten vyzval ministra vnútra, aby odstúpil.

Okrúhly stôl lídrov strán sa odkladá: Dôvodom je aj I. Matovič, vzájomné obviňovanie pokračuje
Líder hnutia Slovensko Igor Matovič. Foto: RTVS

Stretnutie politikov všetkých parlamentných strán v Prezidentskom paláci sa odkladá na neskôr. Zvolený prezident Peter Pellegrini skonštatoval, že na okrúhly stôl zrejme nedozrel čas. Dôvodom je aj sobotňajšia (18. 5.) výzva lídra hnutia Slovensko, aby minister vnútra odstúpil z funkcie.

V roku 2003 Michal Kováč a Vladimír Mečiar aj napriek sporom kráčali spolu bratislavskými ulicami. Cieľom bolo vyslať jasný signál občanom pred blížiacim sa referendom o vstupe do Európskej únie. V roku 2024 politici podobné gesto nevedia alebo nechcú urobiť.

Zvolávaniu okrúhleho stola sa v Správach RTVS venovala redaktorka Katarína Wildová:

„Niektorí politici jednoducho nie sú schopní základnej sebareflexie ani po takejto tragédii. Akoby nepochopili, že práve ich doterajšie kroky, vyjadrenia, útoky, nie na konkurenčné politické myšlienky, ale na ich nositeľov zásadne prispeli k napätiu v našej spoločnosti. Je mi to veľmi ľúto, ale ukazuje sa, že na okrúhly stôl so zástupcami všetkých parlamentných strán zrejme ešte teraz nedozrel čas,“ vyhlásil zvolený prezident SR Peter Pellegrini.

„Možnosť stretnutia politických lídrov považuje prezidentka stále za otvorenú. Je prirodzené, že si jeho príprava vyžaduje nielen čas, ale aj trpezlivosť. V aktuálnej situácii je však najdôležitejšie, aby nastal posun v upokojení situácie,“ uviedol hovorca prezidentky SR Martin Strižinec.

Danko: Odpúšťať by mal Fico

„Ten, kto môže zvolávať stoly a odpúšťať je asi Robert Fico, ani jeden z vás ste náboj v tele nemali. Považujem to za unáhlené, aby prezidentka Čaputová volala za jeden stôl zástupcov strán a šialencov ako Matovič,“ reagoval podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS).

„Jedna z tých strán, ktorá je, z pohľadu všetkých, tiež jednou z hlavných príčin napätia, ktoré na Slovensku po roku 2010 vzniklo, tú situáciu nepochopila a opätovne sa plnohodnotne pustili do politického boja,“ upozornil podpredseda vlády SR a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).

Dôvodom, prečo si koaličné strany nechcú sadnúť s opozíciou za jeden stôl, je líder hnutia Slovensko. Ten v sobotu vyzval ministra vnútra, aby prevzal zodpovednosť za zlyhanie bezpečnostných zložiek pri atentáte na premiéra a odstúpil z funkcie.

„Vy ste videli včera, čo Igor Matovič predstavil ako to najväčšie zlo v politike. Označil mňa ministra vnútra, že som vybavil atentát na predsedu vlády. Ukázal, že nie je pripravený si sadnúť ako normálny človek za rokovací stôl,“ povedal minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

„Malá časť vládnej koalície od útoku na premiéra rozpráva o zmierení. Avšak druhá, výrazne väčšia časť, neustále útočí na opozičných politikov a média. Je zrejmé, že vládna koalícia sa dohodla, že zneužijú útok na premiéra na zavedenie praktík, o ktorých dlho snívajú,“ uvádza hnutie Slovensko v písomnom stanovisku.

Pellegrini: K upokojeniu môže prispieť každý

Zvyšným opozičným stranám je ľúto, že sa okrúhly stôl odkladá. Sú pripravení diskutovať a naďalej vyzývajú k zmierneniu napätia.

„Je mi ľúto, že niektorí politici, koaliční, ale nielen koaliční, akoby si neuvedomovali vážnosť tejto situácie a iba prilievajú olej do ohňa. Tieto obviňovania ničomu nepomôžu, práve naopak, budú spôsobovať ešte väčšie pnutie v spoločnosti,“ hovorí podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS).

„Pokiaľ nezačneme spolu vecne a slušne komunikovať, nikdy sa nevymaníme zo špirály nenávisti,“ uviedol predseda strany (SaS) Branislav Gröhling.

„Keď nezačneme od seba, nemôžme čakať, že tí druhí sa zmenia,“ pripomína poslanec NR SR Milan Majerský (KDH).

Koaliční lídri však myšlienku okrúhleho stola nezavrhli úplne. „Je nevyhnutné, aby sme o tom diskutovali, s vami, s médiami, s mimovládkami, kde sú príčiny. My musíme tu situáciu dostať opätovne do toho, čo by sme mohli považovať za štandard,“ pripomenul Kaliňák.

Predseda SNS avizuje, že chce meniť legislatívu, aby sa zmenila aj komunikácia s médiami. Tie obviňuje z neobjektívnosti. „Ja som povedal Petrovi Pellegrinimu, že ak by mal byť nejaký okrúhly stôl, asi by to bolo dobré s médiami,“ uviedol.

Keďže politici momentálne nie sú na vzájomné stretnutie pripravení, zvolený prezident Peter Pellegrini vyzval občanov, aby sa nenechali uniesť negatívnymi emóciami politického súboja „K upokojeniu môže prispieť každý z nás už dnes,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko