Na hlavný obsah

V obci na Liptove pred domom nezaparkujete. Zakazuje to značka, ktorú si vraj vodiči nemajú príliš všímať

Mnohí majitelia domov nemajú kde parkovať.

V obci na Liptove pred domom nezaparkujete. Zakazuje to značka, ktorú si vraj vodiči nemajú príliš všímať
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Parkovanie je problém a nielen v mestách. Nebezpečné parkovanie priamo na hlavnej ceste vo Veternej Porube na Liptove vyriešila samospráva tým, že na začiatku obce umiestnila značku, ktorá v nej zakazuje stáť.

Jeden problém sa vyriešil a ďalší vznikol. Mnohí majitelia domov totiž nemajú kde parkovať. A nielen oni.

„Mám 80 rokov, keď zomriem, tak mi nemôže prísť ani rodina na aute, lebo nemá kde zaparkovať,“ hovorí obyvateľ obce Vladimir Šuchtár.

Koniec parkovania pred domom

Má vám prísť majster alebo rodina na návštevu. Adresu dajú do navigácie. V mestách by sa zrejme opýtali aj na to, kde zaparkovať. Ale v obci s pár sto obyvateľmi akosi rátate s tým, že pred domom. Vo Veternej Porube je však zakázané parkovať pri ceste kompletne v celej obci.

„Keď si niekto zavolá nejakého opravára, keď mu idú montovať anténu alebo keď mu privezú uhlie, tak nerobíme žiadne problémy. To auto môže pokojne odparkovať na miestnu komunikáciu,“ tvrdí starosta obce Veterná Poruba Jakub Tomko.

V obci je značka, ktorú by si vraj vodiči príliš nemali všímať. Ale na čo potom je? Ak chcete rešpektovať zákon, vo Veternej Porube by ste pri ceste zaparkovať nemali.

„V roku 2021 vyšiel zákon, podľa ktorého bude obec pokutovať tých motoristov, čo budú značku porušovať,“ hovorí pán Vladimír.

„Samozrejme, zákon je postavený tak, že obce môžu pokutovať parkujúcich na miestnej komunikácii, je to okolo 79 eur. Snažíme sa však neuchyľovať k takýmto veciam a ľudsky im dohovoriť,“ tvrdí starosta.

Najväčší problém je v zime

„Vieme, že máme túto možnosť v rámci objektívnej zodpovednosti, ale obce k tomu málokedy pristupujú, skôr tých ľudí písomne upozorňujú. Je to možnosť obcí, ale často sa neuplatňuje,“ hovorí podpredsedníčka komory obcí ZMOS Martina Kubišová.

Problém je, že vo Veternej Porube, okrem pár miest pred škôlkou a obecným úradom, žiadna parkovacia plocha nie je. „V obchode sa nemôže parkovať, pri kultúrnom dome, pri dome smútku.V celej obci sa nemôže parkovať,“ sťažuje sa pán Vladimír.

„Zákaz státia umožňuje zastaviť na nevyhnutnú dobu, napríklad vyložiť nákup, materiál a potom vozidlo preparkovať. Ale keby sme sa pozreli na legislatívnu úpravu, tak každý rodinný dom – neviem, kedy bol povoľovaný – je povinný mať dve odstavné miesta,“ priblížila Kubišová.

„Najväčší problém vzniká v zime. Počas zimnej údržby, keď padá sneh, tak vtedy sa snažíme, aby autá parkovali dnu, pretože zavadzajú technike, ktorá odhŕňa cesty,“ hovorí starosta obce.

„Takisto počas letných mesiacov vzniká problém s kosením, kde môže dôjsť k poistnej udalosti, že poškodíme auto pri kosení. Rovnako je problém najmä v obciach, kde nie je chodník a ide o bezpečnosť obyvateľov aj účastníkov cestnej premávky,“ doplnila Kubišová.

Všeobecne platná značka

„Správca cesty a obec si zrejme chceli uľahčiť prácu, keď na zónovú tabuľu s obmedzenou rýchlosťou umiestnili aj regulačnú značku zákaz státia. Možno si neuvedomili, že mimoriadne obmedzili obyvateľov a návštevníkov obce, ktorí nemôžu stáť ani vtedy, keď im to iné ustanovenia cestného zákona dovoľujú. V obci totiž vodič môže stáť, ak zostane na vozovke pruh široký najmenej tri metre pre oba smery,“ vysvetlil dopravný analytik Ján Bazovský.

Samotná obec možno vie pochopiť, kedy obyvatelia porušujú zákaz z nevyhnutnosti. Značka je však všeobecne platná a na vyberanie pokút za jej porušenie má plné právo aj dopravná polícia.

„Keby prišli dopravní policajti, tak môže vzniknúť problém, ale oni zvyčajne chodia na podnet nejakého občana. Myslím si, že tu sme féroví a nezvykneme na seba volať políciu a robiť si problémy,“ tvrdí starosta.

„Keď chcú osadiť takú značku, aby platila pre občanov, tak musia spraviť verejné parkoviská k obchodu, kultúrnemu domu, kostolu a parkovisko pre návštevníkov obce. Veď tu nemáme žiadne parkovisko,“ skonštatoval pán Vladimír.

„V prvom rade je v kompetencii polície, aby dala súhlasné stanovisko, lebo ináč nie je možné dosiahnuť zmenu dopravného značenia,“ upozorňuje nezávislá advokátka Martina Mészáros-Bariaková.

Pán Šuchtár sa od roku 2021 obracia na obec aj na policajné orgány. Zatiaľ však dostal len odpoveď, že všetko je v zmysle zákona.

„Smutná vec je tá, že dopravná polícia neovláda aj iné predpisy len svoje osádzanie značiek, ale občianske zákony neovláda. My, ako občania, máme tiež nejaké práva. Mňa prakticky s touto značkou ako občana šikanujú,“ hovorí pán Vladimír.

Riešenie, ktoré bude vyhovovať všetkým

Podľa polície nie je vylúčená zmena alebo doplnenie dopravného značenia. Dôležité je však nájsť riešenie, ktoré bude vyhovovať všetkým – správcovi, obci aj obyvateľom. A, samozrejme, zostane zachovaná bezpečnosť.

„Určite sa to dá riešiť aj s dopravným inšpektorátom. Napríklad zóna zákazu státia by mala určité časové trvanie, napríklad v zimných mesiacoch. Je to to isté ako pri uzávere určitých komunikácií, kde je napísané od kedy je to uzavreté. Čiže v tomto prípade vidím riešenie, že by sme dali platnosť tejto značky iba v zime kvôli udržiavaniu komunikácie,“ navrhuje starosta.

„Ani starosta by so žiadosťou neuspel, ak by nemal súhlasné stanovisko polície a správcu cesty,“ pripomína nezávislá advokátka Mészáros-Bariaková.

„Správca cesty je zodpovedný nielen za bezpečnosť, ale aj plynulosť premávky. Ak chce využiť regulačnú značku zákaz státia na to, aby udržiaval vozovku prípadne okolie cesty, môže používať dočasnú dopravnú značku zákaz státia v nevyhnutne potrebnom čase. Inak obmedzuje práva majiteľov vozidiel, ak dodržia zákon o cestnej premávke,“ ozrejmil Bazovský.

„Osadenie dodatkovej tabule je otázka na príslušný okresný úrad a príslušný dopravný inšpektorát. Oni povoľujú osadenie značiek. Čiže aj osadenie doplnkovej tabule – či je to možné a v akom rozsahu,“ uzavrela Kubišová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko