Na hlavný obsah

Každý tretí Slovák chce totalitný systém bez volieb. Vnímanie Ruska ako hrozby klesá, vyplýva z prieskumu Globsecu

Slováci však stále podporujú členstvo v EÚ a NATO

Každý tretí Slovák chce totalitný systém bez volieb. Vnímanie Ruska ako hrozby klesá, vyplýva z prieskumu Globsecu
Vlajka Slovenskej republiky a Európskej únie. Foto: TASR/Martin Baumann

Na Slovensku pretrváva podpora pre Európsku úniu a NATO a stúpa aj dôvera v slovenskú vládu. Vnímanie Ruska ako hrozby však klesá a Slováci stále veria dezinformáciám, ktoré šíria domáci aj zahraniční aktéri.

Aj takéto výsledky priniesol nový prieskum mimovládnej organizácie Globsec, ktorý každoročne vydáva v reporte GLOBSEC Trends. Prieskum sa uskutočnil v deviatich krajinách strednej a východnej Európy na reprezentatívnej vzorke tisíc respondentov za krajinu.

Demokracia či totalitný systém bez volieb

V otázke podpory demokracie a kľúčových inštitúcií a hodnôt sa Slováci nezhodujú. Zatiaľ čo drvivá väčšina (80 percent) si myslí, že demokratický systém založený na rovnosti, ľudských právach a slobodách, a podpore vlády práva je pre Slovensko dobrý, 36 percent to isté tvrdí o totalitnom systéme bez volieb.

Spokojnosť s vládou však podľa riaditeľky Centra pre demokraciu a odolnosť Globsec Dominiky Hajdu oproti minulému roku výrazne stúpla – z 18 na 38 percent.

„Nárast v dôvere vo vládu môžeme pozorovať najmä medzi staršou populáciou. Ide najmä o generáciu, ktorá volila strany, ktoré sú aktuálne vo vládnej koalícii. Tým pádom dôvera v aktuálnu vládnu koalíciu stúpla medzi ich voličmi,“ vysvetlila.

Výrazne stúpla aj podpora nášho členstva v Európskej únii a NATO. Kým 64 percent Slovákov si myslí, že Slovensko má vďaka Únii lepšie postavenie vo svete, rezonujú aj dlhodobé negatívne kampane proti Únii.

„Až 66 percent Slovákov si myslí, že Európska únia nám niečo diktuje bez toho, aby sme my mali šancu to nejako ovplyvniť,“ vysvetlila analytička Katarína Klingová.

Postoj k neziskovým organizáciám

Na Slovensku rezonujú aj dezinformačné a nenávistné kampane proti neziskovým organizáciám. Až 38 percent Slovákov sa zhoduje s názorom, že neziskovky sú tzv. zahraniční agenti a len 51 percent vníma ich dôležitosť pre spoločnosť.

„Tým, že sú mimovládne organizácie dlhodobo cieľom propagačných a proruských názorov našich politikov a nenávistných prejavov, vidíme, že toto číslo je v celom regióne najnižšie. Ľudia na Slovensku teda vnímajú mimovládne organizácie ako prospešné pre demokraciu naprieč celým regiónom najmenej,“ uviedla analytička Viktoria Musilová.

V otázke, kto nesie primárnu zodpovednosť za vojnu na Ukrajine, si už druhý rok po sebe len 40 percent Slovákov myslí, že je to Rusko. Zhruba 51 percent viní západ alebo Ukrajinu samotnú. Rusko sa nachádza aj na prvej priečke ako bezpečnostná hrozba pre Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál