Na hlavný obsah

Ľudí pri výbere práce najviac motivujú tri tipy benefitov. Po čom túžia Slováci?

Firmy však tlačia zamestnancov späť do kancelárií.

Ľudí pri výbere práce najviac motivujú tri tipy benefitov. Po čom túžia Slováci?
Na ilustračnej snímke ľudia v kancelárii. Foto: Unsplash

Medzi najžiadanejšie benefity pre zamestnancov patria finančné odmeny, dovolenka nad rámec zákona a home office. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu personálnej agentúry Grafton Slovakia, ktorý spoločnosť realizovala od 3. januára do 2. februára 2024 na vzorke 798 respondentov.

„Na prvom mieste sú stále finančné bonusy a prémie. Prekvapivo v roku 2024 si zamestnanci najviac žiadajú viac dní dovolenky,“ povedala marketingová riaditeľka personálnej agentúry Grafton Jitka Kouba.

Práca z domu je tretím najžiadanejším benefitom, na ktorý sa ľudia pýtajú už na pohovore. Ide najmä o oblasti IT technológií, administratívne a mediálne služby či finančné činnosti.

Firmy tlačia zamestnancov späť do kancelárií

Podľa marketingovej riaditeľky firmy v súčasnosti nepreferujú prácu z domu, ale práve, naopak, „tlačia“ zamestnancov naspäť do kancelárií, pretože je pre nich efektívnejšie ich mať na pracovisku.

Zvyšovanie benefitov zapríčinila aj vysoká inflácia a tlak na rast miezd. Kouba objasnila, že firmy začali ponúkať zamestnancom väčšie benefity v pocovidovom období. Personálna agentúra uviedla, že 90 percent ľudí sa už na pohovore o benefity firiem zaujíma.

Z prieskumu vyplynulo, že mladšia generácia Z preferuje rovnaké benefity ako ich starší a skúsenejší kolegovia. Na prvom mieste majú finančné odmeny, ďalej nasleduje voľný čas v podobe preplateného voľna a rozpočet na osobný rast. Pri výbere ponuky môže tak rozhodnúť aj možnosť kariérneho rastu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko