Na hlavný obsah

Vladimir Putin zložil prezidentský sľub, ujal sa tak svojho piateho funkčného obdobia

Vo funkcii bude šesť rokov.

Vladimir Putin zložil prezidentský sľub, ujal sa tak svojho piateho funkčného obdobia
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: SITA/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Vladimir Putin zložil v utorok (7. 5.) v Moskve prezidentský sľub a ujal sa svojho piateho funkčného obdobia na čele Ruskej federácie. Vo funkcii bude šesť rokov – do 7. mája 2030. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ruského prezidenta v utorok na slávnostnej ceremónii v honosnej, zlatom vykladanej sále kremeľského palácového komplexu privítal dav politikov a hodnostárov potleskom.

V porovnaní s predošlými inauguráciami Vladimira Putina si ju z 27 krajín Európskej únie pozreli iba zástupcovia siedmich krajín vrátane Slovenska. Zvyšok, teda aj Česká republika, účasť odmietli. Rovnaký postoj zaujala Kanada či Veľká Británia.

„Ako ďalej formovať politiky voči Putinovmu Rusku, to je otázkou, ktorá štiepi západné spoločenstvo a môže to svedčiť o určitých nezhodách ohľadom možného ďalšieho postupu jednotlivých západných krajín voči Rusku,“ uviedol Ján Šír z Inštitútu medzinárodných štúdií Univerzity Karlovej v Prahe.

Pozrite si fotogalériu z inaugurácie ruského prezidenta:

Putin: Spolu zvíťazíme

Ruský prezident počas ceremónie prevzal symboly svojho úradu a predniesol krátky prejav k účastníkom v sále.

Vo svojom príhovore vytýčil hlavné ciele svojho pôsobenia na poste hlavy štátu, pričom uviedol, že prioritou budú predovšetkým záujmy a bezpečnosť ruského národa, zachovanie jeho hodnôt a tradícií.

Je potrebné zabezpečiť spoľahlivú kontinuitu vo vývoji Ruska na ďalšie desaťročia, vyhlásil tiež Putin v príhovore.

Uviedol, že Rusko neodmieta dialóg o bezpečnosti a strategickej stabilite so Západom. Dodal, že od Západu závisí, či chce hľadať cestu k spolupráci. Podľa Putina dialóg môže nastať len na základe princípu rovnosti. Putin ukončil svoju inauguračnú reč slovami: „Spolu zvíťazíme.“

Pre Putina to bol piatykrát, čo v Andrejevovej sále zložil prezidentskú prísahu. Prvýkrát tak urobil v roku 2000, potom v roku 2004.

Vzhľadom na ústavu sa vtedy nemohol uchádzať o tretie funkčné obdobie po sebe, a preto stál na čele vlády predtým, ako sa v roku 2012 opäť stal prezidentom. Opätovne bol zvolený aj v roku 2018.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet