Na hlavný obsah

Na inaugurácii Putina malo zastúpenie aj Slovensko. Fico sa chce dištancovať od bývalej vlády, hovorí publicista

Krajiny majú na výsledok ruských prezidentských volieb rôzne názory.

Na inaugurácii Putina malo zastúpenie aj Slovensko. Fico sa chce dištancovať od bývalej vlády, hovorí publicista
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Na inaugurácii Vladimíra Putina malo zastúpenie aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie prijalo. Rovnako tak urobili aj Francúzsko, Maďarsko, Grécko, Cyprus a Malta.

Podľa publicistu a komentátora z Cervo Institut Praha Romana Jocha existujú rôzne dôvody, prečo tieto krajiny prijali pozvanie. „Grécko a Cyprus sú etnicky grécke štáty, pravoslávno-ortodoxné, historicky vnímajú pravoslávne Rusko ako ochranu pred islamským Tureckom,“ zhodnotil.

Viktor Orbán a Robert Fico vyhlasujú, že sú vo vojne neutrálni a preto nepotrebujú prerušiť s Ruskom vzťahy. Roman Joch podotkol, že sa chce Fico zároveň dištancovať od predošlej vlády, ktorá podporovala Ukrajinu.

Zaujímavosťou je, že veľvyslanci síce dostali pozvánku Kremľa na inauguračný akt Vladimíra Putina, ale nie na veľkolepú oslavu víťazstva nad fašizmom na Červenom námestí.

„Inaugurácia je formálne neutrálna, diplomatická procedúra. Účasť na oslave víťazstva nad fašizmom, to už je politické gesto. Prezident Putin vie, že aj mnohí tí, ktorí sa zúčastnili inaugurácie, by pozvanie odmietli,“ odôvodnil Joch.

Publicista poukázal na Putinove tvrdenia, že na Ukrajine bojuje proti fašistom a zároveň naznačuje, že celý demokratický západ sú fašisti. „Ťažko by mohol pozvať zástupcov fašistov v jeho terminológii, aby spolu oslavovali víťazstvo,“ dodal.

Rozpory v ponímaní vojny na Ukrajine

Parlamentné zhromaždenie Rady Európy odmietlo výsledky marcových prezidentských volieb, pretože Ruská federácia porušila množstvo medzinárodných dokumentov.

„V tomto majú jednotlivé krajiny rôzne názory, zatiaľ stále neexistuje jednotná európska zahraničná politika. Maďarsko, ale aj Slovensko nechcú stavať nové železné opony,“ komentoval Roman Joch.

Na druhej strane, podotkol Joch, iné európske krajiny tvrdia, že útok Ruska proti suverénnemu európskemu štátu a rozpútanie najväčšej vojny od roku 1945 je „tak za hranou, že nemá zmysel zúčastniť sa frašky, ktorou je inaugurácia ruského prezidenta“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet