Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Stav premiéra Fica je naďalej vážny, ale stabilizovaný, povedal Matúš Šutaj Eštok. O stave štátu ho informujú

Podľa Milana Majerského sú za atentát zodpovední všetci.

Stav premiéra Fica je naďalej vážny, ale stabilizovaný, povedal Matúš Šutaj Eštok. O stave štátu ho informujú
Zľava minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a predseda hnutia KDH a poslanec Milan Majerský. Foto: RTVS

Zdravotný stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je po atentáte z 15. mája stále vážny, no stabilizovaný. Uviedol to v relácii RTVS Sobotné dialógy minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici následne informovala, že zdravotný stav predsedu vlády sa subjektívne zlepšil. Potvrdil to tím lekárov na sobotnom (25. 5.) konzíliu.

O aktuálnom stave krajiny premiéra naďalej informujú. Šutaj Eštok, že sa vláda bude venovať aj istým roky zanedbaným bezpečnostným opatreniam. Detaily o tom, na ktorom oddelení nemocnice v Banskej Bystrici aktuálne Fico leží, nemá.

„Konáme aj v rámci vecí, ktoré sa po atentáte akcelerovali, kedy sa na sociálnych sieťach roztrhlo vrece s nenávisťou a podobne. Je informovaný aj o razantnom postupe polície aj o tom, že ako vládna koalícia musíme po tomto útoku na demokraciu urobiť všetko pre to, aby sme zranené Slovensko spoločne vyliečili,“ uviedol. Dodal, že informácie o návrate Fica do politiky nemá.

Predseda hnutia KDH Milan Majerský skonštatoval, že koalícia má dostatok informácií o zdravotnom stave predsedu vlády. Víta strohejší informačný prístup nemocnice. Podľa neho by poskytovanie širšieho pohľadu narušilo spoločenskú a politickú klímu. Skonštatoval, že za situáciu na Slovensku môžu všetci.

„Napätie, ktoré sa eskalovalo, sa eskalovalo dlhodobo a teraz nám nezostáva nič iné nezostáva iba urobiť ústretový krok, politici voči sebe, podať si ruku, nastoliť zmier. Ale byť aj v komunikácii k politickým témam, aj keď máme rôzne názory k rôznym témam. Krajinu máme iba jednu,“ povedal s tým, že na zmiere by malo záležať všetkým politickým stranám.

Od Fica očakáva, že sa vráti ako silný premiér. Slovensko by podľa neho malo byť lepšie. „Nielen byť lepší od toho druhého, ale lepší ako som bol ja sám včera,“ skonštatoval. Tento prístup KDH a Majerského privítal.

Okrúhly stôl s Igorom Matovičom

Matúš Šutaj Eštok povedal, síce Hlas-SD bol za stretnutie parlamentných strán za okrúhlym stolom, čo navrhla prezidentka Zuzana Čaputová a novozvolený prezident Peter Pellegrini. Problémom je však predseda opozičného hnutia Slovensko Igor Matovič, ktorý po útoku na premiéra vyhlásil, že atentát vybavil Šutaj Eštok.

Hnutie Slovensko minister vnútra označil za extrémistické. „Tú ruku, ktorú sme im podali, Igor Matovič opľul so všetkou nenávisťou. Pre nás je Igor Matovič a jeho hnutie extrémistická strana, ktorou baviť sa nemá akýkoľvek zmysel,“ skonštatoval. Podľa neho práve bývalé OĽANO prinieslo do politiky nenávisť. Výzva na politické zmierenie však podľa neho stále platí.

Aj KDH prijalo iniciatívu k zvolaniu okrúhleho stolu. Podľa Milana Majerského prijme hnutie akékoľvek riešenie, ktorým dôjde k zmieru. Aj s bývalým premiérom Matovičom.

„Slovensko potrebuje pokoj a zmier. Začať musíme my politici sami od seba. Máme domácu úlohu, ktorú si musíme splniť,“ povedal v Sobotných dialógoch.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) pred zvolávaním okrúhlych stolov volá po prešetrení incidentu. Majerský s tým súhlasí, no je podľa neho dôležité „vystúpiť s otvorenou rukou, a to je jedno, či niekedy bola opľutá“. Hnutie KDH by sa podľa neho zhostilo pozície zmierovateľa medzi hnutím Igora Matoviča a koalíciu. „Dôležitý je však výsledok,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko