Na hlavný obsah

Klimatická zmena spôsobuje takmer mesiac horúčav za rok navyše, uvádza štúdia

Minulý rok bol najteplejším rokom od začiatku meraní.

Klimatická zmena spôsobuje takmer mesiac horúčav za rok navyše, uvádza štúdia
Muž sa pri jazde na bicykli chráni pred horúčavou. Foto: TASR/AP

Ľudia na celom svete zažili za posledných dvanásť mesiacov v priemere o 26 dní s mimoriadne vysokými teplotami viac, ako by zažili, keby sa počasie neohrievalo v dôsledku klimatických zmien.

Odhaduje to nová štúdia, na ktorú v utorok (28. 5.) upozornil denník The New York Times (NYT). Autori uvádzajú, že v niektorých krajinách bolo od mája minulého roka viac ako sto extrémne teplých dní, ktoré by bez zmeny klímy nenastali.

Údaje, ktoré zverejnili v utorok, sú výsledkom spolupráce výskumných organizácií Climate Central a Klimatické centrum Červeného kríža a Červeného polmesiaca a vedeckého tímu World Climate Attribution. Ten pracuje na určovaní vplyvu klimatických zmien na konkrétne poveternostné javy.

Výskumníci definovali abnormálne vysoké teploty ako hodnoty presahujúce 90 percent teplôt nameraných na danom mieste v rokoch 1991 až 2020.

Pomocou modelov globálnych klimatických trendov odhadli, že bez výrazného otepľovania v posledných desaťročiach by bolo v uplynulom roku oveľa menej takto teplých dní. Priemerný počet je 26, pričom podľa autorov analýzy takmer 80 percent svetovej populácie zažilo minimálne 31 dní s veľmi vysokými teplotami navyše.

„Presný rozdiel sa líši od miesta k miestu. V niektorých krajinách sú to len dva alebo tri týždne. V iných, vrátane Indonézie, Kolumbie a Rwandy, rozdiel presahuje 120 dní,“ napísal NYT.

Najteplejší rok od začiatku meraní

Minulý rok bol najteplejším rokom od začiatku meteorologických meraní. Rekordy sa lámali aj na začiatku tohto roka. Hlavnou príčinou je spaľovanie fosílnych palív, ktoré do atmosféry vypúšťa obrovské množstvo skleníkových plynov, uvádza NYT.

Výsledné klimatické zmeny majú podľa klimatológov okrem iného za následok čoraz intenzívnejšie a častejšie vlny horúčav.

Tie predstavujú významnú hrozbu pre ľudské zdravie, pretože postihujú väčšie územia ako búrky alebo záplavy.

Len v jednom okrese v americkom štáte Arizona, do ktorého patrí aj mesto Phoenix, zaznamenali úrady v minulom roku 645 úmrtí v dôsledku horúčav. Začiatkom minulého leta túto oblasť zasiahli nevídané horúčavy. Počas nich Phoenix 31 dní po sebe dosahoval najvyššie teploty najmenej 43 stupňov Celzia.

klíma

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet