Na hlavný obsah

Ukrajinský parlament odvolal vicepremiéra aj ministra poľnohospodárstva

Šéf agrorezortu je podozrivý z korupcie.

Ukrajinský parlament odvolal vicepremiéra aj ministra poľnohospodárstva
Zľava Olexander Kubrakov a Mykola Solskyj. Foto: Hannah McKay/Pool Photo via AP a Bernd Weissbrod/dpa via AP/koláž RTVS

Ukrajinský parlament vo štvrtok (9. 5.) odvolal Olexandra Kubrakova z funkcie podpredsedu vlády pre obnovu Ukrajiny. Na sociálnej platforme Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak.

Podľa poslanca liberálnej strany Holos sa samotný vicepremiér v sále nenachádzal a nebol tam ani predseda kabinetu Denys Šmyhaľ.

Ako pripomína agentúra Reuters, malo ísť o súčasť plánu rozdeliť veľké Kubrakovove ministerstvo na dve. V portfóliu súčasného rezortu obnovy Ukrajiny je aj rozvoj komunít, území a infraštruktúry štátu.

Podľa Železňaka však ďalší postup pri nomináciách nie je celkom zrejmý. Štyridsaťjedenročný Kubrakov sa mal stať ministrom infraštruktúry, avšak opozičný poslanec s odvolaním sa na kuloárne informácie uvádza, že s jeho vymenovaním zrejme „bude problém“.

Odvolali aj ministra poľnohospodárstva

Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal z funkcie aj ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského. Ten je podozrivý z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021.
Solskyj (44) zmienené obvinenia popiera, koncom apríla však v dôsledku nich podal demisiu.

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad (NABU) Solského podozrieva z vedenia zločineckej skupiny, ktorá si v predmetnom období vyvlastnila poľnohospodársku pôdu s celkovou rozlohou takmer 2 500 hektárov v hodnote viac než 291 miliónov hrivien (vyše 6,8 miliónov eur). Nachádzať sa má v severovýchodnej Sumskej oblasti.

Údajne sa tiež neúspešne pokúsila získať ďalších 3 300 hektárov v hodnote 190 miliónov hrivien (4,4 milióny eur).

K nadobudnutiu štátnych pozemkov došlo podľa NABU zničením dokumentov, na základe ktorých mali dve štátne spoločnosti právo trvalo využívať túto pôdu.

Skupina, do ktorej patrili aj členovia katastra nehnuteľností, potom prinútila štátnu agentúru, aby práva previedla na ňu prepojených jednotlivcov pod zámienkou vládneho programu na využívanie poľnohospodárskych pozemkov.

Solskyj, ktorý vlastnil niekoľko agropodnikov, sa stal členom vlády v marci 2022. Tri roky predtým ho zvolili za poslanca do ukrajinského parlamentu, kde pôsobil aj ako predseda poľnohospodárskeho výboru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet