Na hlavný obsah

Ukrajina bojuje proti korupcii: Exšéf úradu na boj proti kyberzločinom prišiel o ďalšiu funkciu

Prokuratúra obviňuje aj ďalších funkcionárov.

Ukrajina bojuje proti korupcii: Exšéf úradu na boj proti kyberzločinom prišiel o ďalšiu funkciu
Námestie nezávislosti v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Bývalého šéfa ukrajinského úradu na boj proti kybernetickému zločinu Jurijho Ščyhola prepustili pre podozrenie z korupcie z ďalšej funkcie. Súd zároveň rozhodol o jeho väzbe na dva mesiace. Oznámila to vo štvrtok (23. 11.) ukrajinská protikorupčná prokuratúra. Informovala agentúra DPA.

Protikorupčná prokuratúra Ščyhola spolu s ďalšími funkcionármi obviňuje zo sprenevery 62 miliónov hrivien (1,58 milióna eur) pri nákupe softvéru v roku 2021. Kaucia pre neho bola stanovená na 25 miliónov hrivien (637 336 eur).

Pre podozrenia zo sprenevery Ščyhola s jeho zástupcom Viktorom Žorom odvolali pred niekoľkými dňami z vedenia ukrajinskej Štátnej služby pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií Ukrajiny (SSSCIP).

V stredu (22. 11.) večer ho ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal aj zo svojho poradného orgánu pre vedenie vojny s Ruskom a nahradil ho minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov.

Ukrajina dlhodobo čelí rozsiahlej korupcii a musí ju odstraňovať okrem iného aj preto, aby sa mohla stať členom Európskej únie. V posledných mesiacoch tamojšie úrady odhalili viacero závažných korupčných prípadov, a to aj v armáde.

Vzhľadom na vojnu s Ruskom reaguje ukrajinská verejnosť na prípady osobného obohacovania sa vysokopostavených úradníkov a politikov s veľkou nevôľou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet