Na hlavný obsah

Ukrajinci kľačia len pri modlitbe, vyhlásil V. Zelenskyj počas pravoslávnej Veľkej noci

Rusko podľa Zelenského porušilo všetky božie prikázania.

Ukrajinci kľačia len pri modlitbe, vyhlásil V. Zelenskyj počas pravoslávnej Veľkej noci
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu (5. 5.) pri príležitosti pravoslávnej Veľkej noci povedal, že Ukrajinci kľačia len pri modlitbe. Ukrajina už viac ako dva roky vzdoruje ruskej agresii a terajšia Veľká noc je už tretia vo vojnovom stave. 

Ľudia sa podľa Zelenského majú počas sviatkov modliť za vojakov na fronte, aby sa vrátili domov živí, a za Ukrajinu a jej obyvateľov, ktorí sa „nedajú zlomiť“.

„Ukrajinci kľačia len pri modlitbe a nikdy nie pred votrelcami a okupantmi,“ odkázal Zelenskyj, ktorý mal na sebe tradičnú ukrajinskú vyšívanú košeľu. Prejav predniesol pred katedrálou Svätej Sofie postavenej v 11. storočí.

Rusko podľa Zelenského porušilo všetky božie prikázania a prišlo Ukrajincov zabíjať. „Svet to vidí. Boh to vie. A my veríme: Boh nosí nárameník s ukrajinskou vlajkou. S takýmto spojencom život určite zvíťazí nad smrťou, „povedal ukrajinský prezident, ktorý je žid.

Putin na omši

Zatiaľ čo západní kresťania oslavovali Veľkú noc 31. marca, ortodoxní kresťania na základe juliánskeho kalendára majú tento sviatok neskôr. Iné cirkevné sviatky na Ukrajine sa po začiatku ruskej invázie prispôsobili kalendáru západných kresťanských cirkví, Vianoce pripadajú na 25. decembra.

V Moskve sa ruský prezident Vladimir Putin zúčastnil veľkonočnej omše, ktorú slúžil patriarcha Kirill, ktorý je veľkým spojencom šéfa Kremľa a zásadne podporuje inváziu na Ukrajinu. Putin podľa agentúry TASS vyjadril patriarchovi „vďaku za plodnú spoluprácu v súčasnom zložitom období, keď je také dôležité spojiť úsilie v záujme rozvoja a posilnenia vlasti“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet