Na hlavný obsah

Výkaly zvierat aj ostré predmety: Vo Vranove nad Topľou dočasne zatvorili dve pieskoviská

Nespĺňali hygienické normy.

Výkaly zvierat aj ostré predmety: Vo Vranove nad Topľou dočasne zatvorili dve pieskoviská
Zatvorené pieskovisko. Foto: RTVS

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Vranove nad Topľou odporučil mestu, aby dočasne uzavrelo dve pieskoviská. Nespĺňajú hygienické normy. Našli tam exkrementy zvierat aj rôzne ostré predmety.

Regionálni hygienici odoberajú vzorky z pieskovísk každé dva týždne. V uplynulých dňoch nariadili uzatvorenie pieskovísk na sídlisku Juh a Máj.

„Zdravotné riziká vyplývajú z potencionálneho poranenia napríklad ostrými predmetmi, ale najmä z mikrobiálneho a parazitárneho znečistenia. Jeho najčastejším zdrojom sú exkrementy mačiek a psov, ktoré spôsobujú ochorenia ako toxoplazmóza, nákaza detskou pásomnicou či iné,“ priblížila vedúca Oddelenia hygieny detí RÚVZ Vranov nad Topľou Andrea Vargová.

Na situáciu o zlom stave pieskovísk zareagovalo aj mesto. Pieskoviská uzatvorilo a piesok z nich vyviezlo.

Ako na kvalitu piesku v miestnych pieskoviskách reagujú obyvatelia mesta Vranov nad Topľou, si pozrite v reportáži redaktorky Lucie Benetínovej zo Správ RTVS z regiónov:

V pôsobnosti mesta sa nachádza osem pieskovísk v materských školách a štrnásť pieskovísk na sídliskách. Mesto Vranov nad Topľou tvrdí, že pieskoviská pravidelne udržiava.

„Postupujeme v zmysle vyhlášky. To znamená, že pieskoviská čistíme, prekopávame, prelievame pitnou vodou a snažíme sa, aby to bolo vykonávame v zmysle tejto vyhlášky každých štrnásť dní,“ priblížil referentka oddelenia verejnoprospešných služieb Lenka Tiňová.

Pieskoviská zostanú uzatvorené pokiaľ neurobia laboratórne vyšetrenia vzoriek piesku. Tie by mali odoberať na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny