Na hlavný obsah

Namiesto parkovísk vytvorili v Bratislave blízko cesty zónu pre deti. Krok kritizuje aj dopravný inšpektorát

Inštitút však zmeny obhajuje vyššou bezpečnosťou.

Namiesto parkovísk vytvorili v Bratislave blízko cesty zónu pre deti. Krok kritizuje aj dopravný inšpektorát
Detská zóna v Bratislave. Foto: RTVS

Zrušili parkovacie miesta a namiesto nich v blízkosti niektorých bratislavských škôl vytvorili zónu pre deti, a to hneď vedľa cesty či uprostred križovatky. Nápad Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB) kritizujú obyvatelia aj dopravný inšpektorát. Inštitút však zmeny obhajuje vyššou bezpečnosťou.

Obyvateľka Mudroňovej ulice v bratislavskom Starom Meste, ktorá si želá zostať v anonymite, s návrhom riešenia nevyjadrila spokojnosť. „Obyvatelia, ktorí tu bývame, ale už aj rodičia základnej školy, ktorá tu je, to vnímame ako jeden veľmi nepodarený krok. Bol to jeden funkčný priestor, na ktorom sa dalo pohodlne zaparkovať,“ uviedla obyvateľka.

Táto zóna má prispieť k tomu, aby bolo v blízkosti školy bezpečnejšie. Má byť pre peších, ale aj pre deti. Bratislavský metropolitný inštitút ním chcel vytvoriť prostredie priateľské ku všetkým deťom.

Detským zónam vedľa ciest sa v Správach RTVS venoval redaktor Radoslav Šebo:

„Keď budujeme miesto pre deti na hranie, tak ho budujeme ďaleko od železnice, ďaleko od cesty alebo iných nebezpečných miest, kam môžu deti v zápale hry vybehnúť. To, čo je momentálne na tejto adrese v križovatke, považujem za veľmi nebezpečné,“ myslí si dopravný analytik Jozef Drahovský.

„Nie je pravda, že sa na uliciach Mudroňova a Vazovova vyznačili priestory na hranie pre deti. Realizované zmeny sú súčasťou projektu Mesto pre deti, ktorého hlavným cieľom je zlepšenie bezpečnosti,“ vysvetlila hovorkyňa MIB Michaela Pavelková.

Metropolitný inštitút na svojej stránke s projektom spája nielen bezpečnejšie ulice v blízkosti škôl, ale aj možnosť voľnejšieho pohybu či hier. „Je to v križovatke, ktorá je pomerne zaťažená, a je zaťažená nielen osobnými autami, ale aj mestskou dopravou,“ dodáva analytik.

Namieta aj dopravný inšpektorát

Bezpečnosť ľudí v tejto zóne, ako aj plynulosť cestnej premávky na priľahlých komunikáciách namietal tento týždeň aj bratislavský krajský dopravný inšpektorát. V zmysle cestného zákona vydal nesúhlasné stanoviská. Aké konkrétne, sme sa však zatiaľ nedozvedeli. Stanovisko nám inšpektorát prisľúbil až na budúci týždeň.

„Všetky zmeny organizácie dopravy sú konzultované aj s krajským dopravným inšpektorátom. Dialóg s ním je pre nás dôležitý, no jeho stanovisko nemá záväzný charakter,“ uzavrela Pavelková.

MIB pripomína, že ide len o dočasné riešenie. To, akú budú mať tieto plochy konečnú podobu, mienia jeho zástupcovia konzultovať tak so školami, ako aj ľuďmi žijúcimi v ich blízkosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny