Na hlavný obsah

Problém nemajú len škôlky. Základné školy bojujú s nedostatkom miest pre prvákov

Peniaze z plánu obnovy na budovanie nových miest v školách sa minuli.

Problém nemajú len škôlky. Základné školy bojujú s nedostatkom miest pre prvákov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Základné školy, ktoré majú zápisy prvákov za sebou, riešia, kam všetky deti umiestnia. S kapacitami bojuje najmä Bratislavský kraj. Tam, kde nové miesta vytvorili, nemá kto učiť.

Základná škola na Ostredkovej ulici každý rok čelí náporu nových detí. Je najväčšia v mestskej časti Ružinov. Aj napriek dobudovaným priestorom nevyhovejú všetkým.

„Na zápis prišlo cez 240 žiakov, prijať by sme mohli len tri triedy, čo je 75 žiakov. Museli sme si stanoviť prísnejšie kritériá. Prijali sme tých žiakov, ktorí bývajú v najužšom kruhu, najbližšie ulice,“ informovala riaditeľka ZŠ Ostredková Erika Drgoňová.

V tejto mestskej časti to začína byť väčší problém ako miesta pre škôlkarov. „Veľa prvákov budeme musieť smerovať do dvoch nových škôl, ktoré sme nedávno otvorili a rozšírili im kapacity. Časť detí bude musieť dochádzať, pretože nebude miesto v ich konkrétnej spádovej škole,“ uviedol starosta mestskej časti Bratislava-Ružinov Martin Chren.

Nedostatku miest na školách sa v Správach RTVS venovala Emília Tóth Lengyelová:

Ak aj školy priestory rozšírili, a môžu prijať viac detí, nemá ich kto učiť. „Teraz by sme potrebovali mať o troch učiteľov viac na prvom stupni, ak nezoženieme učiteľov, nebudeme môcť vyhovieť všetkým,“ skonštatovala riaditeľka ZŠ Malokarpatské námestie Bratislava Alena Petáková.

Povinná školská dochádzka pre ukrajinské deti

Podľa údajov Inštitútu vzdelávacej politiky z konca roka, v nasledujúcich rokoch očakávame nárast počtu žiakov základných škôl v Senci aj Pezinku, Námestove či Stropkove. Väčší nápor pocíti už od septembra základná škola v Košiciach. Miesto vo svojom obvode by mal dostať každý prvák.

„Snažíme sa urobiť všetko pre to zvýšením počtu žiakov v triedach. Čomu by sme sa chceli vyhnúť je zníženie počtu kabinetov, resp. odborných učební,“ uviedol riaditeľ ZŠ Ľ. Podjavorinskej 1 v Košiciach Milan Dulina.

Peniaze z plánu obnovy na budovanie nových miest v školách sa minuli. Starostovia nevedia, za čo rozrobených 12 projektov dokončia. Nedozvedeli sme sa to ani od rezortu školstva. Problém však treba riešiť. Do škôl chce chodiť aj čoraz viac detí z Ukrajiny.

„Na našich školách máme do tristo žiakov z Ukrajiny. Keď si to spočítate, je to defacto viac ako jedna škola,“ povedal starosta Ružinova.

Do škôl chodí spolu asi 11-tisíc detí z Ukrajiny. Povinnú školskú dochádzku pre ne plánoval štát od septembra. Minister to však odkladá.

„Máme to v nejakej rozpracovanosti, ale nesúvisí to len s naším rezortom, lebo treba to naviazať na nejakú vymožiteľnosť. Napríklad na nejaké benefity, ktoré dostávajú ukrajinskí rodičia,“ vyhlásil minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD).

Povinná školská dochádzka by pre týchto žiakov mala platiť od januára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko