Na hlavný obsah

Blízko dejiska masových popráv pri Banskej Bystrici vyrástla nová štvrť: Teraz tam štartuje archeologický výskum

Výskum môže zabezpečiť vyššiu ochranu miesta.

Blízko dejiska masových popráv pri Banskej Bystrici vyrástla nová štvrť: Teraz tam štartuje archeologický výskum
Pamätník v Kremničke pri Banskej Bystrici. Foto: RTVS

Na miestach masových popráv z obdobia druhej svetovej vojny – v Kremničke pri Banskej Bystrici – začína archeologický výskum. K tamojšiemu pamätníku a miestu popráv sa dlhodobo približuje výstavba rodinných domov. O vyššiu ochranu pietneho miesta žiada aj krajská prokuratúra.

Na týchto miestach – v niekdajšej protitankovej priekope, zahynulo po nacisticko-gardistických čistkách okolo tisíc ľudí. Po vojne však bolo exhumovaných len 747 tiel. Výkopové práce vtedy zastavila epidémia týfusu.

„Ide naozaj o to dokázať, potvrdiť, že áno, tie telá tam sú. Tým pádom priekopa je ešte stále masovým hrobom a je ju potrebné pamiatkovo chrániť,“ priblížil archeológ a vedúci výskumu Pavol Šteiner.

Archeológovia hovoria o ojedinelom výskume, ktorý doposiaľ u nás nebol realizovaný. „Našou úlohou je tieto veci overiť, potvrdiť, eventuálne priniesť nejaké ďalšie poznatky. Či už sondážou zachovaných objektov, možnými novým nálezmi,“ vysvetlil Šteiner.

„Keby sa to bolo možno udialo pred nejakými 50 rokmi, tak sme mohli predísť týmto kontroverzným situáciám spojenými s výstavbou v blízkosti tohto pamätníka,“ uviedol primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Ako pokračuje situácia na pietnom mieste v Kremničke zisťoval v Správach RTVS z regiónov redaktor Alexander Ernest:

K miestu popráv sa totiž priblížila nová štvrť rodinných domov. Vedenie mesta tvrdí, že výstavbu na Plánkovej ulici umožnila zmena územného plánu ešte v roku 1999.

„Stavebný úrad nemal inú možnosť, pokiaľ sa nechcel vystaviť zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci, ako túto výstavbu, bohužiaľ, povoliť, aj keď nie sme s tým všetci stotožnení,“ poznamenal vedúci stavebného úradu v Banskej Bystrici Filip Gašparec.

Reagovala aj krajská prokuratúra

Na situáciu pri pamätníku v Kremničke zareagovala aj Krajská prokuratúra v Banskej Bystrici. Tamojšiu radnicu požiadala o vypracovanie návrhu na stavebnú uzáveru.

„Po oboznámení sa so stavom veci Krajská prokuratúra skonštatovala, že je nedostatočná ochrana tohto územia pred zastavaním,“ povedal hovorca krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Ivan Vozár.

„Mesto sa s týmto podnetom dôsledne oboznámilo. V krátkom časovom horizonte vypracovalo návrh na začatie konania o stavebnej uzávere,“ informoval Gašparec.

Archeologický prieskum v okolí pamätníka v Kremničke potrvá približne do konca roka. Následne bude Pamiatkový úrad rozhodovať o rozšírení národnej kultúrnej pamiatky. Aktuálne je pamiatkovo chránený len pamätník pripomínajúci obete fašizmu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny