Na hlavný obsah

Zabil ich a ukradol pneumatiky z auta: Vraha troch surferov v Mexiku usvedčila jeho priateľka

Austrálčanov a Američana našli s prestrelenými hlavami.

Zabil ich a ukradol pneumatiky z auta: Vraha troch surferov v Mexiku usvedčila jeho priateľka
Zľava bratia Callum a Jake Robinsonovci. Foto: Instagram/@callum10robinson

Súd v Mexiku v stredu (8. 5.) nariadil trestné stíhanie údajného vraha troch surferov – dvoch Austrálčanov a jedného Američana, ktorí boli nezvestní od 27. apríla. Ich telá sa našli 3. mája v studni v okolí mesta Ensenada.

Súd tak rozhodol po tom, ako priateľka podozrivého Jesusa Gerarda priblížila mrazivé detaily o jeho údajnom priznaní. Vo štvrtok (9. 5.) o tom informoval portál CBS News.

Dvadsaťtriročná Ari Giselová vyšetrovateľom povedala, že Jesus sa 28. apríla objavil v jej dome a povedal, že spravil niečo „trom gringom“ (gringo – cudzinec svetlej pleti v Latinskej Amerike, pozn. redakcie).

Keď sa ho spýtala, čo tým myslí, údajne jej odpovedal: „Zabil som ich.“ Následne jej ukázal nové pneumatiky, ktoré surferom ukradol, priblížil portál BBC. Prokurátori sa domnievajú, že do vrážd sa zapojili aj ďalšie osoby.

Našli ich v studni s prestrelenými hlavami

Úrad špeciálnej prokuratúry v mexickom štáte Baja California v pondelok (6. 5.) potvrdil, že telá nájdené v studni v oblasti známej ako La Bocana, patria Jakeovi (†30) a Callumovi (†33) Robinsonovcom z Austrálie a Američanovi Jackovi Carterovi Rhoadovi (†30). Telá identifikovali príbuzní surferov.

Robinsonovci a ich kamarát Carter išli na výlet neďaleko pobrežného mesta Ensenada. O tom, že sú nezvestní, informovala matka Austrálčanov na sociálnej sieti s tým, že trojica nedorazila do plánovaného ubytovacieho zariadenia.

Páchatelia trojicu údajne zabili s cieľom ukradnúť ich pickup, z ktorého chceli získať pneumatiky. Tiel sa zbavili tak, že ich hodili do studne neďaleko pobrežia. Tam ich neskôr našli s prestrelenými hlavami.

Mladí muži so spoločnou vášňou

Telá obetí prevezú do Spojených štátov, kde na ne čakajú ich rodiny. Debra a Martin Robinsonovci, rodičia zavraždených bratov Jakea a Calluma, v príhovore z Kalifornie uviedli, že „svet sa od ich smrti stal temnejším miestom“.

Vyzvali priateľov, aby pamiatku ich synov využili ako inšpiráciu „žiť viac, žiariť jasnejšie a milovať silnejšie“.

Tridsaťtriročného Calluma opísala jeho matka ako láskavého človeka. V USA bol profesionálnym lakrosovým hráčom. Hral aj na Stevensonovej univerzite v Marylande. Z informácie o Callumovej tragickej smrti bol jeho hlavný tréner Paul Cantabene zdrvený, povedal pre CBS Baltimore.

Tridsaťročného Jakea matka opísala ako „šťastnú, jemnú a súcitnú dušu, ktorá sa usilovala o kariéru v medicíne“. Miloval surfovanie a kriket. „Boli to mladí muži, ktorí si spoločne užívali svoju vášeň k surfovaniu,“ povedala Debra.

Rhoad bol zasnúbený a v auguste tohto roka sa mal ženiť. Na internete vznikla verejná zbierka, ktorá má finančne podporiť jeho snúbenicu Natalie Weirtzovú. Do štvrtkového rána sa vyzbieralo vyše 80-tisíc dolárov (necelých 75-tisíc eur).

Bratia Jake (vľavo) a Callum (vpravo) so svojimi rodičmi Debrou a Martinom.
Bratia Jake (vľavo) a Callum (vpravo) so svojimi rodičmi Debrou a Martinom. Foto: Instagram/@callum10robinson

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet