Na hlavný obsah

Jedenásť mexických policajtov, ktorí zabili 19 ľudí, spoznalo svoj trest. Za mrežami strávia desiatky rokov

Obete boli prevažne migranti.

Jedenásť mexických policajtov, ktorí zabili 19 ľudí, spoznalo svoj trest. Za mrežami strávia desiatky rokov
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Jedenásť mexických policajtov odsúdili na 50 rokov väzenia za to, že v januári 2021 zabili 19 ľudí, prevažne migrantov. Oznámil to generálny prokurátor mexického štátu Tamaulipas, informovala v stredu (25. 10.) agentúra DPA.

Telá zavraždených objavili v meste Santa Anita v zmienenom štáte ležiacom na severovýchode Mexika. Nachádzali sa vo vyhorenom pick-upe odstavenom vedľa ďalších zhorených áut. Usmrtené osoby, z ktorých 17 pochádzalo zo Strednej Ameriky, najskôr zastrelili a ich telá následne spálené.

Jedenásť policajtov zo štátu Tamaulipas odsúdili za vraždu, zneužitie právomocí a ďalšie trestné činy týkajúce sa spôsobu, akým vykonávali svoje funkcie. Jeden z nich bol uznaný za vinného aj z poskytnutia nepravdivých výpovedí.

Dvanásteho policajta odsúdili na 19 rokov väzenia za zneužitie právomocí a ďalšie prečiny, ktorých sa dopustil pri výkone administratívnych činností v súvislosti týmito vraždami.

Zo Strednej Ameriky utekajú do Spojených štátov každý mesiac desaťtisíce ľudí túžiacich po lepšom živote mimo chudoby a násilia. Samotné Mexiko s približne 126 miliónmi obyvateľov sužuje už roky vysoká kriminalita a rozsiahla beztrestnosť.

V roku 2022 v tejto krajine zaznamenali približne 32-tisíc vrážd. Ako podotýka DPA, väčšina z takýchto zločinov sa nikdy neobjasní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet