Na hlavný obsah

Internetom sa šíri zoznam novinárov, ktorých majú odstaviť. Podľa experta to môže predstavovať riziko

Podľa popisu pri fotkách majú byť novinári odstavení.

Internetom sa šíri zoznam novinárov, ktorých majú odstaviť. Podľa experta to môže predstavovať riziko
Zoznam novinárov, ktorý sa šíri na sociálnych sieťach. Foto: RTVS

Na sociálnych sieťach sa začali šíriť fotografie slovenských novinárov z viacerých médií, ktorí by mali byť podľa popisu pri fotkách odstavení. Podľa experta na bezpečnosť môžu takého obsahy predstavovať veľké riziko. Polícia sa už fotkami a najmä komentármi pod nimi zaoberá.

Vo väčšine prípadov ide o ľudí, ktorí sú aktívni novinári. „Nie sú to ani prvé, ani posledné vyhrážky, ktoré mi kto kedy smeroval,“ povedal redaktor spravodajstva televízie Markíza Adel Ghannam.

Podľa experta na bezpečnosť je takýto zoznam ďalším impulzom do dnes už aj tak polarizovanej spoločnosti, ktorý môže vzbudiť vášne.

„Keď sa ukazujú fotografie a mená novinárov v takejto jednotnej grafike, tak si dovolím povedať, že ide o niečo, čo z pohľadu bezpečnosti nikomu nepomôže,“ vysvetlil bezpečnostný analytik Martin Královič.

Po udalostiach z Handlovej, a teda po atentáte na premiéra krajiny, riziko a nebezpečenstvo takéhoto obsahu podľa experta spočíva v tom, že sa môže dostať k frustrovaným ľuďom. Medzi nimi sa môžu nachádzať aj radikalizovaní jednotlivci.

„Ktorý sa rozhodne vziať spravodlivosť do vlastných rúk a pokúsi sa s tým niečo spraviť,“ dodal Královič.

Zoznamu novinárov, ktorý sa šíri na sociálnych sieťach, sa v Správach RTVS venoval redaktor Radoslav Šebo:

Reakcie politikov

„To, že koluje ľudová tvorivosť a že si niekto myslí, že tí a tí by tam nemali byť, to je vec, ktorú musia strpieť,“ reagoval poslanec SNS Roman Michelko.

Opačný názor má predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. „Má to potenciál bezpečnostného rizika. Je to extrémne nebezpečné a ja pevne verím, že štátne orgány urobia všetko pre to, aby to nezašlo ďaleko,“ povedal.

„Každý, kto sa cíti v ohrození, to môže dať na posúdenie. Orgány činné v trestnom konaní zistia, či je to vyhrážanie alebo niekomu hrozí fyzický útok,“ dodal Michelko.

„O príspevkoch vieme, zaoberáme sa nimi. Po ich vyhodnotení budeme postupovať v intenciách príslušných zákonov a právnych predpisov,“ priblížil hovorca Prezídia Policajného zboru Roman Hájek.

Zvýšené nasadenie policajtov

V súvislosti s aktuálnou bezpečnostnou situáciu na Slovensku minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) potvrdil, že polícia stále vo zvýšenej miere hliadkuje pri vybraných objektoch. Napríklad aj takých, v ktorých sídlia médiá.

„Nasadenie policajtov v uliciach je rovnaké, ako bolo deň po atentáte. To znamená, že o 30 percent navýšený výkon Policajného zboru. Naďalej sa monitorujú miesta so zvýšeným predpokladom bezpečnostného incidentu,“ povedal Šutaj Eštok.

Podľa bezpečnostného analytika to môže prispieť k pocitu bezpečnosti novinárov, ale je to aj odstrašujúci prvok pre radikalizovaných ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko