Na hlavný obsah

Bývalý francúzsky prezident François Hollande sa pokúsi o politický návrat. Bude kandidovať v parlamentných voľbách

Predčasné voľby sa uskutočnia na prelome júna a júla.

Bývalý francúzsky prezident François Hollande sa pokúsi o politický návrat. Bude kandidovať v parlamentných voľbách
Bývalý francúzsky prezident François Hollande. Foto: Profimedia

Bývalý francúzsky prezident François Hollande sa pokúsi o politický návrat a bude kandidovať v predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia na prelome júna a júla. Píšu to agentúra AFP a ďalšie francúzske médiá.

Hollande bude kandidovať v departemente Corrèze, ktorý pred zvolením do prezidentského úradu v roku 2012 dlho zastupoval v Národnom zhromaždení.

Informáciu, že o kandidatúre potvrdili agentúre AFP zdroje z exprezidentovho okolia. Regionálny denník La Montagne tvrdí, že mu tento úmysel potvrdil aj Hollande. Podľa denníka bude kandidovať za Socialistickú stranu, ktorej bol dlhé desaťročia čelným predstaviteľom, s podporou ostatných ľavicových strán z Nového ľudového frontu. To znamená, že tieto strany nepostavia proti nemu v obvode svojich kandidátov.

Dohodu, ktorú uzavreli populistická strana Nepodrobené Francúzsko (LFI), socialisti (PS), zelení (EELV) a komunisti (PCF), Hollande vo štvrtok (13. 6.) verejne podporil v snahe zastaviť nástup krajnej pravice vedenej Národným združením (RN).

Podľa niektorých politológov by RN mohlo zvíťaziť v predčasných voľbách, ktoré ohlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron po neúspechu svojho hnutia v nedávnych voľbách do Európskeho parlamentu.

Nezvyčajný krok

V parlamentných voľbách v roku 2022 v prvom obvode departementu Corrèze, kde chce Hollande kandidovať, zvíťazil v druhom kole kandidát vtedajšieho ľavicového bloku Nupes. Do druhého kola postúpila tiež kandidátka pravicových Republikánov.

Vo voľbách do Európskeho parlamentu v celom departemente zvíťazilo RN, ktorá dostalo 32,5 percenta hlasov. V týchto voľbách ale ľavicové strany kandidovali oddelene, keďže sa hlasuje za použitie pomerného systému.

Návrat bývalého prezidenta do parlamentu je za francúzskej piatej republiky nezvyčajný. Podobný krok v minulosti urobil Valéry Giscard d’Estaing, ktorý bol po svojom mandáte v Elyzejskom paláci poslancom v Národnom zhromaždení i v Európskom parlamente.

Hollande bol v prezidentskom úrade v rokoch 2012 až 2017 a o druhý mandát sa neuchádzal. Za jeho prezidentského mandátu odštartoval svoju politickú kariéru vo vrcholných funkciách súčasný prezident Emmanuel Macron.

Toho si Hollande najskôr vybral ako zástupcu generálneho tajomníka v Elyzejskom paláci a neskôr ako ministra hospodárstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet