Na hlavný obsah

Čo si nepriviezť z dovolenky v zahraničí? Ak vo vašej batožine colníci nájdu tieto veci, hrozí vám vysoká pokuta

Týka sa to rovnako letísk, ako hraničných prechodov.

Čo si nepriviezť z dovolenky v zahraničí? Ak vo vašej batožine colníci nájdu tieto veci, hrozí vám vysoká pokuta
Ilustračná snímka psa Finančnej správy. Foto: RTVS

Pred odchodom na dovolenku do krajín mimo Európsku úniu si treba zistiť, čo všetko sa odtiaľ zakazuje na Slovensko priviezť. Ak pracovníci colnej správy v batožine cestujúceho tieto veci objavia, dovolenku to môže poriadne predražiť. Týka sa to rovnako letísk, ako hraničných prechodov.

Nala je trojročná samica belgického ovčiaka. Jej úlohou je odhaliť zakázané veci v batožine cestujúcich. „Kontrolovali sme prílet z tretích krajín mimo Európskej únie. Psa sme poslali na pás, kde nám označil batožinu,“ uviedla colná kontrolórka a kynologička Veronika Bošanská.

Cestujúceho s podozrivou batožinou opäť skontrolujú pri snahe opustiť letisko. Ak sa nález potvrdí, ide už o priestupok alebo trestný čin podľa toho, čo vezie.

„Zachytávame veľmi často rôzne množstvá cigariet, tabakových výrobkov, taktiež prepravu nelegálnej finančnej hotovosti, ale aj CITES, čo sú chránené druhy živočíchov,“ priblížila Bošanská.

Ako prebieha letisková kontrola cestujúcich z krajín mimo EÚ, na to sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Natália Krížová:

Koraly, mušle ani väčšia hotovosť

Z krajín mimo EÚ sa zakazuje priviezť koraly, mušle, výrobky z pancierov korytnačiek, slonoviny, ebenového dreva, kožené predmety z chránených hadov či mačkovitých šeliem.

Cestujúci nesmie mať ani hotovosť viac ako desaťtisíc eur v akejkoľvek mene. Rovnako sa nesmú dovážať výrobky z mäsa alebo mlieka. „V prvom rade im finančná správa tieto predmety zaistí. A potom posudzuje, či ide o colný priestupok alebo colný delikt,“ vysvetlila hovorkyňa Finančnej správy Drahomíra Adamčíková.

V prípade colného priestupku je pokuta do výšky 3 319 eur, v prípade deliktu, najmä ak ide o právnické osoby, môže byť pokuta až do výšky 100-tisíc eur. „Ak dôjde k závažnému porušeniu predpisov, hrozí aj trestné stíhanie osobe s možnosťou uloženia trestu odňatia slobody až na dobu osem rokov,“ dodala Adamčíková.

Elektronické zariadenia a tekutiny

Niektoré veci odporúča letisko nosiť len v príručnej batožine. Patria sem napríklad šperky, cennosti, lieky, dôležité dokumenty a pasy. Rovnako aj elektronika, ako sú mobily, kamery či fotoaparáty.

„Už netreba vyberať z príručnej batožiny žiadne elektronické zariadenia vďaka najmodernejším skenerom. A pred bezpečnostnou prehliadkou už netreba ani zabaliť gély, krémy a vody do igelitových sáčkov,“ povedala hovorkyňa Letiska Milana Rastislava Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

Colná správa aj letisko upozorňujú cestujúcich, že všetky informácie o zakázaných tovaroch aj ich limitoch nájdu na ich stránkach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko