Na hlavný obsah

Letné dovolenky pri mori budú drahšie. Cestovné kancelárie prezradili, o koľko viac si priplatíme

Zhodnotili zimnú dovolenkovú sezónu.

Letné dovolenky pri mori budú drahšie. Cestovné kancelárie prezradili, o koľko viac si priplatíme
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Historicky najvyššia ponuka do exotiky a tiež aj počet dovolenkárov, ktorí vycestovali do Karibiku či Ázie. Cestovné kancelárie bilancujú zimnú sezónu a pripravujú sa na letnú. Ešte pred ňou naznačili, o koľko zdražia tohtoročné letné dovolenky pri mori.

Záujem o cestovanie do exotických krajín sa počas tejto zimnej sezóny výrazne zvýšil v porovnaní s minulými rokmi.

„Cestovné kancelárie reagovali na dopyt. A dá sa povedať, že množstvo ponúk v rámci cestovných kancelárií do exotických krajín je historicky momentálne najvyšší,“ uviedol prezident Asociácie cestovných kancelárií a agentúr SR Roman Berkes.

Zhodnoteniu zimnej dovolenkovej sezóny a prípravám na tú letnú sa v relácii Správy :24 venoval redaktor RTVS Radoslav Šebo:

Z Bratislavy sa lietalo do Bahrajnu, Ománu alebo na Zanzibar. Tradične ľudia cestujú aj do Dubaja, do Egypta alebo do Spojených arabských emirátov. „Bolo novinkou tejto sezóny: Kuba, Dominikánska republika a takisto Vietnam,“ priblížil.

„Vietnam je krajina, ktorú sa určite oplatí spoznať a zároveň aj vyraziť mimo hraníc hotelových rezortov,“ myslí si hovorca CK Fischer Jan Bezděk.

„Dominikánska republika ponúka všetko, čo od exotickej dovolenky vôbec môžeme očakávať. Nádherné biele piesočnaté pláže, tyrkysový Atlantický oceán, ale aj Karibské more, rytmy salsy, merengue, úžasné hotely s konceptom all inclusive ako pre páry, tak aj pre rodiny s deťmi,“ ozrejmila hovorkyňa CK Kartago Tours Alica Šipošová.

Prípravy na letnú dovolenku

Cestovné kancelárie už teraz pripravujú novinky, pokiaľ ide o ponuku exotických dovoleniek počas nadchádzajúcej turistickej sezóny. Nateraz však o konkrétnostiach nehovoria. Plne sa sústreďujú na predaj letných dovoleniek, ktorý je v plnom prúde.

„Čo sa týka letnej sezóny, tak tam očakávame, že budú štandardné destinácie, hlavne Stredomorie. Budú využívať ľudia dolet do dvoch, troch hodín,“ predpokladá Berkes.

Destinácie ako Grécko, Španielsko, Taliansko alebo aj slovenské more v Chorvátsku sa zatiaľ javia tak, že si zopakujú nával dovolenkárov z minulého roku. Ceny za pobyty pri mori však opäť porastú.

„Myslím, že sa nebudem mýliť, ak poviem, že nárast bude niekde na hranici desiatich, pätnástich percent,“ prezradil Berkes.

Pri výbere dovolenky sa podľa cestovných kancelárií na tzv. last minute ponuky čakať neoplatí. Už vlani sa ukázalo, že ich bolo výrazne menej a ani cenové rozdiely medzi nimi a first moment ponukami zásadné neboli.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko