Na hlavný obsah

Do budovy parlamentu v Keni vtrhli demonštranti, vláda proti nim nasadila armádu. Na mieste je viacero mŕtvych

Zrejme ich zastrelila polícia.

Do budovy parlamentu v Keni vtrhli demonštranti, vláda proti nim nasadila armádu. Na mieste je viacero mŕtvych
Zábery zo zásahu pri protestoch v Keni. Foto: TASR/AP

Pri protivládnych demonštráciách v hlavnom meste Kene Nairobi v utorok (25. 6.) prišlo o život najmenej desať ľudí. Ďalších 31 sa zranilo. Zrejme ich zastrelila polícia. Protestujúci vnikli aj do parlamentu, ktorého budova je na záberoch výrazne poškodená zvonka i zvnútra, jedna jej časť horela. Informovali o tom kenské médiá.

Kenská vláda oznámila nasadenie armády proti násilným protivládnym protestom, informovala agentúra AFP.

Kenský parlament predtým schválil sporný zákon o financiách a postúpil ho do tretieho čítania. Proti reforme demonštrujú tisíce ľudí. Polícia použila tiež vodné delá a slzotvorný plyn.

„Chceme zrušiť parlament. Všetci poslanci by mali odstúpiť, „povedal jeden z protestujúcich, ktorý do budovy snemovne prenikol. „Budeme mať novú vládu,“ doplnil.

Polícia podľa svedkov ďalej útočí slzným plynom na kostol blízko parlamentu, kde lekári poskytujú pomoc zraneným. Nepokoje, reagujúce na návrh na zvýšenie daní, sa v africkej krajine rozbehli už minulý týždeň. Organizátori protivládnych akcií vyzývajú k ďalším protestom a všeobecnému štrajku.

Protestovali aj proti prezidentovi

Polícia použila slzotvorný plyn tiež proti skupinám demonštrujúcich v jednom z najväčších kenských slumov Kibera. Niektorí z nich podľa Reuters prevolávali heslo: „Ruto musí preč“ s odvolaním sa na prezidenta krajiny Williama Ruta. Ľudia nespokojní s daňovou reformou vyrazili do ulíc aj v mestách Mombasa a Kisumu.

„Sme mladí, silní a máme čas. Nerobte z nás hlupákov,“povedal jeden z protestujúcich. Protestov sa podľa médií zúčastňujú najmä mladí ľudia, ktorí požadujú, aby vláda úplne ustúpila od návrhu nového finančného zákona, ktorého súčasťou je napríklad 16-percentná daň na chlieb a dane vo výške 2,5 percenta na vozidlá.

Kenská vláda časť návrhu zákona stiahla 18. júna, v tom čase ale už protesty nabrali povahu celkovej nespokojnosti s vládou prezidenta Ruta, podotýka Reuters. V zákone podľa BBC však zostali kontroverzné návrhy, ako daň na špecializované nemocničné zariadenia alebo zvýšenie dovoznej dane.

Minulý týždeň si nepokoje v hlavnom meste Nairobi vyžiadali prvú obeť, dvadsaťdeväťročného muža. Ďalšie stovky ľudí boli zranených a zatknutých. Polícia proti demonštrantom už použila okrem slzotvorného plynu aj vodné delá, uvádza správy humanitárnych organizácií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet