Na hlavný obsah

Hľadali miesto v zariadení pre ťažko chorého otca. Zmenili však názor a prišli o tisíce eur

Rodina od zmluvy odstúpila. Zrazu sa však začali diať veci, s ktorými rozhodne nerátala.

Hľadali miesto v zariadení pre ťažko chorého otca. Zmenili však názor a prišli o tisíce eur
Na snímke pán a pani Ondrušovci. Foto: RTVS

Ak ťažko ochorie člen rodiny a vy sa o neho nevládzete starať, tak zúfalo hľadáte vhodné zariadenie. V tej chvíli nemáte problém zaplatiť ani rezervačný poplatok, len aby bol váš milovaný čím skôr v bezpečí.

Manžel pani Ondrušovej mal zdravotné problémy dlhšie, stav sa mu však dramaticky zhoršil v marci minulého roka keď mu diagnostikovali vážne onkologické ochorenie v pokročilom štádiu. 

„Už nevládal chodiť, potom naraz zaľahol, potreboval 24-hodinovú opateru, nemohli sme ho nechať samého. Boli to veľmi ťažké mesiace, boli sme nevyspatí a ja som mala nočné, syn tiež nevládal v robote,“ uviedla manželka Janka Ondrušová.

Počas veľkonočných sviatkov prišiel domov aj mladší syn a po zrelej úvahe sa rozhodli, že skúsia nájsť pre otca vhodné zariadenie.

„Hľadali sme domovy všade, na začiatku najprv v okolí nášho bydliska, aby sme to mali proste blízko, ale tieto domovy sú všetky obsadené alebo je tam dlhá čakacia doba,“ povedal syn Róbert Ondruš.

Voľné zariadenie sa im podarilo nájsť v Spišskej Novej Vsi prostredníctvom inzerátu. „Bol to domov dôchodcov Slnečný domov. Zavolali sme tam a pani bola veľmi ochotná, rozprávala sa so mnou aj so synom po telefóne,“ skonštatovala Janka Ondrušová.

Keďže predsedníčka OZ Slnečný domov urobila na rodinu dobrý dojem, pani Ondrušová sa s ňou v máji minulého roka stretla osobne v kancelárii, kde ponúka aj opatrovateľské služby.

Peniaze chcela dopredu

„Pani Sýkorová je na prvý pohľad veľmi milá, dá sa s ňou. Podpísali sme zmluvu, bolo mi to také divné, že dopredu chce peniaze, ale ja som to pochopila tak, že zariadenie sa ešte pristavuje, takže asi im treba ešte na tú dostavbu,“ podotkla manželka Janka Ondrušová.

„V zmluve je napísané, že do dvoch dní treba poslať peniaze, ale pani bola dosť nedočkavá, už vtedy chcela peniaze hneď a ja som ich teda poslal z môjho účtu,“ povedal syn Róbert Ondruš.

Pán Ondruš mal do zariadenia nastúpiť začiatkom septembra minulého roka – teda v čase, keď mal Slnečný domov začať fungovať. Počas leta sa však jeho stav zlepšil.

„Keď sme videli, že dokáže sám prejsť na záchod, čo dovtedy bol problém prejsť dva metre, tak to bolo úžasné, proste ako keď dieťa začne chodiť a človek má radosť,“ skonštatovala manželka Janka Ondrušová.

Rozhodli sa, že sa o pána Ondruša budú starať doma

Ondrušovci sa teda rozhodli, že sa predsa len budú starať o otca a manžela doma a predsedníčku OZ Slnečný domov kontaktovali s tým, že od zmluvy odstupujú. Zrazu sa však začali diať veci, s ktorými rozhodne nerátali.

Janka Ondrušová ju kontaktovala 1. augusta. „Hneď som aj poslala výpoveď, v telefóne mi povedala, že môžem banovať, že ho tam nedám, že práve finišujú, že mal by sa dobre,“ dodala.

Približne v septembri kontaktovala syna pána Ondruša polícia, že sú na predsedníčku podané trestné oznámenia v súvislosti so Slnečným domovom.

„Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Spišskej Novej Vsi vedie trestné stíhanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu podvodu. Trestné stíhanie bolo začaté v marci 2023,“ potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová.

Bola vypovedať na polícii

Pani Ondrušová bola vypovedať na polícii. „Povedali mi, že je nás viac, tak preto nás kontaktovali,“ uviedla.

„Rozsah skutku a naplnenie ostatných znakov skutkovej podstaty trestného činu sú predmetom dokazovania,“ dodala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach.

Trestné oznámenie bolo podané v marci 2023, zmluvu o budúcej zmluve Ondrušovci podpísali a zaplatili 3 150 eur o dva mesiace neskôr. Teda v čase keď už bolo zrejmé, že Slnečný domov má problémy.

„Doma sme to mali ťažké, tak mi to prišlo také normálne. Vo sne by mi nenapadlo, že niečo také sa stane, že človek dá výpoveď, ako je napísané v zmluve a nedostane sa k peniazom,“ povedala manželka pána Ondruša.

„Myslím si, že pani asi vedela čo robí, keďže zbierala peniaze pravdepodobne aj potom, ako už zrejme vedela, že ten domov sa nebude dať dokončiť do augusta alebo septembra, ako nám sľubovala,“ skonštatoval syn Róbert Ondruš.

„Ak zmluva bola uzatvorená s vedomím, že túto službu nebudú vedieť poskytnúť a aj napriek tomu vylákali prostriedky od poškodenej strany, možno mať dôvodné podozrenie, že týmto konaním mohla byť naplnená skutková podstata podvodu a ak bolo udávané, že tých poškodených je viac, tak to podozrenie je o to intenzívnejšie,“ vysvetlil nezávislý advokát Matúš Lemeš.

Priestor sme poskytli aj predsedníčke OZ

Priestor na vyjadrenie sme poskytli aj Marte Sýkorovej. Najprv sme ju oslovili e-mailom a keďže na otázky nereagovala, navštívili sme ju priamo v kancelárii, v ktorej došlo k podpisu zmluvy o budúcej zmluve. Podľa slov údržbára však už do budovy nechodí.

„Ona sa už odtiaľto odsťahovala, už vyše mesiaca tu nemá kanceláriu. Neviem vám povedať, či funguje alebo nefunguje, ale jednoducho už tu nie je,“ potvrdil údržbár.

Marta Sýkorová podľa syna pána Ondruša pôsobila v začiatkoch milo a zdalo sa, že chápe situáciu. „Ako už však došlo k tomu, že sme dali výpoveď, tak pani sa začala vyhovárať a začala byť viac agresívna,“ dodal Róbert Ondruš.

„V zmluve je jasne napísané, že výpoveď je možná kedykoľvek bez udania dôvodu, 30-dňová splátková lehota a tu nie 30 dní, ale už osem mesiacov. Keď sme jej aj volali, tak vždy povedala, že je chorá a zložila,“ tvrdí manželka Janka Ondrušová.

„Sú to dva dni doma, čo som doma z nemocnice. Buďte taká dobrá, ja to potrebujem písomne po pošte a písomne vám odpoviem. Bude to rýchle poštou, lebo ja to dám prvou triedou a na druhý deň to budete mať,“ povedala nám v telefonáte predsedníčka OZ Slnečný domov Marta Sýkorová.

Odpoveď prišla po takmer štyroch týždňoch

Odpoveď však prišla až po takmer štyroch týždňoch a dozvedeli sme sa z nej len, že pani Sýkorová je zdravotne indisponovaná a teda neschopná primerane reagovať na naše otázky.

A ako vyplýva zo stanoviska starostu obce, v intraviláne ktorej sa zariadenie nachádza, o súkromný domov pre seniorov je naďalej záujem.

„Zo strany budúcich klientov – rodinných príslušníkov dochádza k zisťovaniu informácií telefonicky a aj osobne hľadajú prevádzku. Pýtajú sa v akom stave je, či je možný okamžitý nástup a podobne,“ uviedol v stanovisku starosta obce Stará Voda Ján Jarábek.

„Na stránke dom vyzeral inak, takisto nebol zasadený do takéhoto prostredia. Dom ešte na jeseň nemal žiadnu fasádu, takisto tam boli nejakí robotníci, ktorí ma odkázali na pani Sýkorovú, že s ňou mám stále komunikovať, ale sama pani Sýkorová povedala, že dom jej už nepatrí,“ skonštatoval Róbert Ondruš.

„Všetky podania boli doteraz podávané pani Martou Sýkorovou, ako stavebníčkou. Zmena stavebníka nebola oznámená,“ doplnil starosta obce Stará Voda.

Na liste vlastníctva je nový majiteľ

Na liste vlastníctva však od júna 2023 svieti nový majiteľ, konkrétne firma, ktorá má tzv. virtuálne sídlo, teda schránku na bratislavskej adrese. Z katastra sme sa tiež dozvedeli, že k nehnuteľnosti je zriadené záložné právo v prospech finančnej skupiny, ktorá má sídlo v Lotyšskej republike.

„Záložné právo je zabezpečovací inštitút, v zásade nič neštandardné. V prípade, že veriteľ chce zabezpečiť svoju pohľadávku, je to jedna z možností ako ju zabezpečiť,“ vysvetlil nezávislý advokát Matúš Lemeš.

Ktokoľvek dnes zariadenie vlastní a dokončuje, Ondrušovcom 3 150 eur veľmi chýba. Advokát preto odporúča nečakať na postup polície, ale čím skôr sa obrátiť na súd.

„Poškodeným by som odporučil obrátiť sa na súd s návrhom na vydanie platobného rozkazu. Ak platobný rozkaz nadobudne právoplatnosť, môžu sa poškodení domáhať svojho nároku prostredníctvom exekučného konania,“ dodal advokát.

„Tie pocity sa ani nedajú opísať, keď zistíte, že pani zrejme využila situáciu a vyzbierala peniaze, ktoré možno nedostaneme naspäť a pritom máte kopec iných starostí s otcom a jeho zdravotným stavom a neviete čo s ním bude,“ uzavrel Róbert Ondruš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko