Na hlavný obsah

Najväčší nález posledného polstoročia: Na východe objavili mimoriadne vzácny kalich

Nález v Kukovej považujú odborníci za mimoriadnu udalosť.

Najväčší nález posledného polstoročia: Na východe objavili mimoriadne vzácny kalich
Unikátny gotický kalich. Foto: RTVS

Podľa pamiatkarov aj múzejníkov ide o unikátny nález. Minimálne polstoročie sa takýto predmet nepodarilo na východnom Slovensku nájsť. Ide o bohoslužobný predmet – kalich z čias gotiky. Objavil ho múzejník v obci Kuková. Je z druhej polovice 15. storočia a patrí evanjelikom.

Nález gotického kalicha v Kukovej považujú odborníci za mimoriadnu udalosť. „Je mimoriadne vzácny, je starší ako súčasné korunovačné klenoty Veľkej Británie,“ informoval zástupca riaditeľa Krajského múzea v Prešove Samuel Bruss.

„Toto 15. storočie nás prekvapilo, lebo datovanie bolo 1614 to sme vedeli, ale podľa latinských vizitácií farár našiel, že to bol strieborný pozlátený kalich,“ uviedol dozorca cirkevného zboru obce Kuková Ľubomír Vereščák.

V cirkevných kronikách miestneho evanjelického zboru sú o ňom záznamy, ale až zo 17. storočia. Posledný zo šesťdesiatych rokov.

Viac o unikátnom náleze v Správach RTVS z regiónov zisťovala Diana Murdziková:

„Kalichy sú dva, oba strieborné. Jeden má 28 dkg, z vnútra aj zvonka pozlátený a s modrými kamienkami. Ten sa používa pri Večeri Pánov dodnes. To písal brat farár v roku 1964, keď prišiel do Kukovej,“ prečítal Vereščák.

Viac kalichov

Miestny zbor má viac kalichov, tento opatrovali a pred oči veriacich sa dostal až počas pandémie koronavírusu.

„Pre konfirmantov, pretože každá rodina mala svoj kalich, pri prijímaní. Z hygienických dôvodov sme vybrali všetky bohoslužobné nádoby, ktoré boli, aj tie kalichy,“ povedal Vereščák.

„Najstaršia časť je nepochybne tá noha, 6-laločnatá, má taký pekný peniažkový vzor. Je určite z druhej polovice 15. storočia. Potom je tu sekundárna úprava prstenca, je to obručenie v tzv. majuskule, to je písmo v emaile,“ ozrejmil zástupca riaditeľa Krajského múzea v Prešove Samuel Bruss.

Nateraz je kalich dielom neznámeho zlatníka a bude pokračovať aj pátranie, ako sa dostal do Kukovej. To, čo sa zatiaľ podarilo dohľadať, sú len predpoklady a dohady.

„Pochádza z Bardejova, že ho tu priniesol biskup Jakub Zabler v roku 1699 je to zatiaľ len domnienka,“ dodal Bruss.

Kalich z Kukovej by sa mal stať hnuteľnou národnou kultúrnou pamiatkou, návrh je už podaný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny