Na hlavný obsah

Nešlo o pomstu nikomu konkrétnemu ani nemal komplica. Česká polícia odhalila motív strelca z Prahy

Ten na Karlovej univerzite v decembri zastrelil 14 ľudí.

Nešlo o pomstu nikomu konkrétnemu ani nemal komplica. Česká polícia odhalila motív strelca z Prahy
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/Vondrouš Roman

Česká polícia po pol roku pozná odpoveď na to čo viedlo študenta Davida K. k masovej vražde na filozofickej fakulte v Prahe.

David tam vlani v decembri zastrelil 14 ľudí a predtým v Klánoviciach muža s dvojmesačným dieťaťom a v Hostouni vlastného otca, konal sám a nešlo o pomstu nikomu konkrétnemu. Nikto ho neradikalizoval, píše portál seznamzpravy.cz.

Vyšetrovatelia dospeli k tomu, že išlo o osamelého útočníka, ktorého čin bol namierený proti celej spoločnosti, ktorou sa cítil nepochopený, a chcel sa tak zviditeľniť. Psychickou chorobou, ktorá by ho robila nepríčetným, ale netrpel, a to aj napriek tomu, že navštevoval psychiatra.

Tieto závery zodpovedajúce na zásadné otázky prípadu potvrdilo Seznamu hneď niekoľko zdrojov detailne oboznámených s vyšetrovacím spisom.

Komplica nemal

Podľa týchto zdrojov tiež polícia vylúčila, že by vraha k činom niekto nabádal alebo že by mal dokonca komplica. Že by sa chcel David K. pri vražde štrnástich ľudí na vysokej škole niekomu konkrétnemu pomstiť alebo že by bol pod vplyvom nejakej skupiny, ktorá ho radikalizovala, sa nepreukázalo.

Limitom vyšetrovania je, že páchateľa, ktorý spáchal po čine na filozofickej fakulte samovraždu, už nemôžu podrobiť skúmaniu psychiatri. Vyšetrovatelia tak musia vychádzať len z listu, ktorý vrah zanechal, z informácií od okolia či z obsahu objaveného v jeho elektronických zariadeniach.

David bol úspešným študentom, ale mal problém nadväzovať blízke vzťahy. Po streľbe sa objavili špekulácie, že ho na tento čin mohol niekto naviesť. Matka jednej z obetí hovorila o tom, že to mohol byť bývalý policajt, ktorý sa zaplietol do obchodu so zbraňami. Tieto informácie sa však nepotvrdili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet